Siirry sisältöön

9–12-vuotiaan fyysinen kehitys

Lapsen hammasrivistössä tapahtuu muutoksia. Maitohampaita vaihtuu pysyviin hampaisiin. Viisaudenhampaita lukuun ottamatta lapsen kaikki pysyvät hampaat puhkeavat noin 12 ikävuoteen mennessä, jolloin niitä on yhteensä 28. Uudet, puhkeavat hampaat ovat erityisen alttiita bakteereille ja happohyökkäyksille, siksi hampaiden hoitoon kannattaa kiinnittää huomiota.

Lapsen pituuskasvu on usein tasaista ja melko hidasta. Pituutta tulee vuodessa lisää noin 2–5 senttiä ja painoa noin 2–3 kiloa. Lapsen fyysinen olemus kokonaisuutenaan vankistuu.

Varhain kehittyvillä tytöillä ja pojilla murrosikään kuuluva pituuskasvun kiihtyminen voi osua jo tähän ikävaiheeseen. Tytöillä se alkaa varhaisimmillaan 9 vuoden ja pojilla 10,5 vuoden iässä.

Murrosiän kasvu tapahtuu kolmessa vaiheessa. Alussa kasvu on hidasta, vain noin 5 senttiä tai jopa vain 2 senttiä vuodessa. Hitaan kasvun vaihetta seuraa noin kaksivuotinen nopea kasvu, niin sanottu kasvupyrähdys. Tämän jälkeen kasvu taas hidastuu ja lopulta päättyy.

Kasvupyrähdyksen huippu osuu tytöillä keskimäärin 12 vuoden ja pojilla 14 vuoden ikään. Tyttö kasvaa tällöin keskimäärin 8,5 senttiä vuodessa ja poika keskimäärin 9,5 senttiä. Murrosiän alussa on odotettavissa, että pojan pituus lisääntyy kaikkiaan keskimäärin 31 senttiä ja tytön 28 senttiä. Kasvun kiihtyminen näkyy usein ensimmäiseksi jalkaterissä ja käsissä.

Tyttöjen murrosiän fyysisiä muutoksia, rintarauhasen tai häpykarvoituksen kasvua, voi ilmetä jo joillakin 3.–4.-luokkalaisilla tytöillä. Rintarauhasen kasvu on usein aluksi toispuoleista. Kuukautiset voivat varhaisimmillaan alkaa 10,5 vuoden iässä.

Poikien ensimmäinen fyysinen murrosiän merkki, kivesten koon suureneminen, voi joillakin pojilla ilmetä jo 9,5 vuoden iässä. Pojan häpykarvat alkavat kasvaa varhaisimmillaan 10-vuotiaana. Murrosiän alkamisikään vaikuttavat muun muassa perintötekijät, jotka voivat tulla niin isän kuin äidinkin suvun puolelta.

 

Aiheeseen liittyvät

Takaisin ylös