9–12-vuotiaan fyysinen kehitys

Maitohampaat ja pysyvät hampaat

Lapsen hammasrivistössä tapahtuu muutoksia. Maitohampaita vaihtuu pysyviin hampaisiin. Viisaudenhampaita lukuun ottamatta lapsen kaikki pysyvät hampaat puhkeavat n. 12 ikävuoteen mennessä, jolloin niitä on yhteensä 28. Uudet, puhkeavat hampaat ovat erityisen alttiita bakteereille ja happohyökkäyksille, siksi hampaiden hoitoon kannattaa kiinnittää huomiota.

9–12-vuotiaan pituuskasvu

Lapsen pituuskasvu on usein tasaista ja melko hidasta. Pituutta tulee vuodessa lisää n. 2–5 cm ja painoa n. 2–3 kg. Lapsen fyysinen olemus kokonaisuutenaan vankistuu.

Varhain kehittyvillä tytöillä ja pojilla murrosikään kuuluva pituuskasvun kiihtyminen voi osua jo tähän ikävaiheeseen. Tytöillä se alkaa varhaisimmillaan 9 vuoden ja pojilla 10,5 vuoden iässä.

Murrosiän kasvu tapahtuu kolmessa vaiheessa. Alussa kasvu on hidasta, vain noin 5 cm tai jopa vain 2 cm vuodessa. Hitaan kasvun vaihetta seuraa noin kaksivuotinen nopea kasvu, niin sanottu kasvupyrähdys. Tämän jälkeen kasvu taas hidastuu ja lopulta päättyy. Kasvupyrähdyksen huippu osuu tytöillä keskimäärin 12 vuoden ja pojilla 14 vuoden ikään. Tyttö kasvaa tällöin keskimäärin 8,5 cm vuodessa ja poika keskimäärin 9,5 cm. Murrosiän alussa on odotettavissa, että pojan pituus lisääntyy kaikkiaan keskimäärin 31 cm ja tytön 28 cm. Kasvun kiihtyminen näkyy usein ensimmäiseksi jalkaterissä ja käsissä.

Murrosiän fyysiset muutokset

Tyttöjen murrosiän fyysisiä muutoksia, rintarauhasen tai häpykarvoituksen kasvua, voi ilmetä jo joillakin 3–4-luokkalaisilla tytöillä. Rintarauhasen kasvu on usein aluksi toispuoleista. Kuukautiset voivat varhaisimmillaan alkaa 10,5 vuoden iässä. Poikien ensimmäinen fyysinen murrosiän merkki, kivesten koon suureneminen, voi joillakin pojilla ilmetä jo 9,5 vuoden iässä. Pojan häpykarvat alkavat kasvaa varhaisimmillaan 10-vuotiaana. Murrosiän alkamisikään vaikuttavat muun muassa perintötekijät, jotka voivat tulla niin isän kuin äidinkin suvun puolelta.

Arjen takkuja

”Nukkuminen illalla, herääminen aamulla, sopeutuminen kouluun, sisarussuhteet.”

”Tavarat, jotka jätetään lattialle ulko-ovelta lähtien, ja tämä toistuu päivästä toiseen. Lapsen pelihimo. Lasten asenne kotitöihin ja läksyihin.”

”Lasten huoneen & koululaisen työnurkkauksen jatkuva sekaisuus. Tavarat jäävät lojumaan siihen, mihin käsistä putoavat.”

Aiheeseen liittyvät