Siirry sisältöön

Lapsen uni

Uni ja lepo ovat niin vauvan, lapsen kuin nuorenkin kasvun ja kehityksen tukipilareita. Uni on tärkeää aivojen toiminnalle, sillä se tekee mahdolliseksi uuden oppimisen ja opitun muistiin painumisen. Riittävä lepo on tärkeää myös tunne-elämän, keskittymiskyvyn ja mielialan kannalta. Hyvin nukkunut lapsi jaksaa osallistua leikkeihin ja osallistua koulutyöhön.

Lepo on välttämätöntä myös vanhemmalle, sillä vanhemman hyvillä unilla on suuri vaikutus perheen hyvinvointiin. Pitkäaikaisiin haasteisiin kannattaa hakea apua.

  • Riittävä uni ja lepo edistävät lapsen tervettä kasvua ja kehitystä. Uni on tärkeää aivojen toiminnalle, sillä se tekee mahdolliseksi uuden oppimisen ja opitun muistiin painumisen.
  • Unen aikana erittyy kasvuun tarvittavaa hormonia. Myös lapsen tunne-elämän kannalta uni on tärkeää, sillä unessa lapsi käsittelee vaikeita asioita ja pelkojaan.
  • Hyvä uni edistää lapsen luovuutta, vaikuttaa keskittymiskykyyn ja mielialaan. Hyvin nukkunut lapsi on pääosin pirteä ja jaksaa leikkiä ja osallistua koulutyöhön tai muihin päivän toimintoihin. Uni vaikuttaa lapsen sosiaaliseen elämään ja itsetuntoon.
  • Hyvin nukuttu yö vähentää riskiä joutua onnettomuuksiin tai tapaturmiin sillä virkeän lapsen havainnointikyky on parempi kuin väsyneen.
  • Hyvin nukkuneelle lapselle maistuu paremmin terveellinen aamupala. Väsyneen lapsen tekee herkemmin mieli lihottavia herkkuja. Ajan kuluessa univaje voi näkyä jopa lapsen ylipainona.
  • Nukkuminen vahvistaa myös lapsen vastustuskykyä ja sairauksista toipumista.
  • Vanhemman on tärkeä varmistaa, että lapsi nukkuu riittävästi ja hyvin. Lapsen unesta huolehtiminen on välittämistä ja huolenpitoa. Aina tehtävä ei ole yhtä helppo. Tilapäiset univaikeudet lapsen eri kehitysvaiheissa ovat varsin tavallisia ja tuttuja useissa lapsiperheissä. Jos lapsen nukkumisessa on pitkäaikaisesti haasteita, kannattaa kysyä apua esimerkiksi neuvolasta tai kouluterveydenhuollosta.
  • Vanhempi itse toimii lapselleen myös nukkumisen malleina. Jos lapsella on univaikeuksia, olisi hyvä tarkastella koko perheen nukkumistapoja ja arjen sujumista. Esimerkiksi kiireisellä elämäntavalla voi olla vaikutusta myös lapsen huonoihin unitottumuksiin. Hyvän unen merkitys sekä lapsen että vanhemman hyvinvoinnille on suuri.
  • Koko perheen elämän rauhoittuminen iltaa kohti, yhteinen, rauhallinen iltahetki antaa pohjaa hyville, levollisille yöunille.

Ladattavat aineistot

Aiheeseen liittyvät

Juttuja ja blogikirjoituksia unesta

Tukea vanhemmalle

Takaisin ylös