Videoita mediakasvatukseen

Tälle sivulle on koottu MLL:n videoita eri kohderyhmien mediakasvatuksen tueksi. Lisää videoita löydät MLL:n YouTube-kanavalta ja Nuortennetistä.

Tukena digiajan vuorovaikutuksessa

Miten tukea lapsia ja nuoria digiajassa? Lastenpsykologi, Helsingin yliopiston NEMO-projektin tutkija Silja Martikainen avaa vuorovaikutuksen kehittymistä ja mahdollisuuksia digitaalisissa ympäristöissä. Videolla tarjotaan myös vinkkejä mediakasvatukseen ja miten kasvattajat voivat olla lapsen ja nuoren tukena digitaalisessa kulttuurissa. Video on osa MLL:n koulutuksiin ja Mediataitoviikolle 2018 tuotettua neljän asiantuntijavideon sarjaa.

Reilua pelikulttuuria

Miten hyvinvointia ja myönteistä vuorovaikutusta voi rakentaa peleissä ja niiden ulkopuolella? Pelikasvatustutkija Mikko Meriläinen Tampereen yliopistosta avaa pelikulttuuria ja nuorten peliharrastusta. Video tarjoaa vinkkejä, miten jokaisen pelaajan kannattaa huolehtia hyvinvoinnistaan ja miten kasvattajat voivat tukea pelaavaa nuorta. Video on osa MLL:n koulutuksiin ja Mediataitoviikolle 2018 tuotettua neljän asiantuntijavideon sarjaa.

 

Empatia netissä

Mikä on empatian merkitys digiajassa? Aivotutkija, Helsingin yliopiston NEMO-projektin tiiminvetäjä Katri Saarikivi kertoo empatiasta digitaalisessa vuorovaikutuksessa. Videolla käsitellään myös empatian esteitä ja vihapuhetta sekä avataan keinoja, joilla jokainen voi rakentaa parempaa nettikulttuuria. Video on osa MLL:n koulutuksiin ja Mediataitoviikolle 2018 tuotettua neljän asiantuntijavideon sarjaa.

Hyvinvointia digiajassa

Miten omasta hyvinvoinnista voi huolehtia digiajassa? Aivotutkija, psykologian tohtori Mona Moisala kertoo aivojen hyvinvoinnista digiaikakaudella ja avaa digitaalisuuden vaikutuksia aivoihin. Videolle on koottu vinkkejä digihyvinvointiin ja mediankäytön hallintaan kaikenikäisille netinkäyttäjille. Video on osa MLL:n koulutuksiin ja Mediataitoviikolle 2018 tuotettua neljän asiantuntijavideon sarjaa.

Kohtaamisia

MLL:n video Kohtaamisia herättelee vanhempia miettimään mikä heidän roolinsa lapsen mediasuhteen muodostumisessa on.
Millaisia tottumuksia ja tapoja meidän perheessä on?
Millaisen esimerkin annan lapselleni?
Olenko läsnä lapselleni, jotta kohtaamista voi tapahtua?

Jo pienikin lapsi on oppinut yhtä sun toista seuraamalla mitä kodissa tapahtuu, miten laitteet ovat mukana perheen arjessa, koska niitä käytetään ja mitä niillä tehdään. Lapsi omaksuu näkemäänsä, pohdiskelee kokemuksiaan ja harjoittelee oppimaansa. Vanhemmilla on jaettavanaan rutkasti tietoa, joka edistää lasten oppimista, kunhan vain havahdutaan ymmärtämään oma tärkeä rooli kasvattajana mediaan liittyvissä asioissa.

Mitä tuli tehtyä? Kunnioittavan kohtaamisen haasteet

Klikkaamisella, kommentoinnilla tai tykkäämisellä voi olla ennakoimattomia vaikutuksia, joiden pohtiminen edistää vastuullista nettikäyttäytymistä. Juontaja Susanna Laine ja näyttelijä Eeva Soivio käyvät videolla yläkoulussa juttelemassa nettikiusaamisesta oppilaiden kanssa.

Videolla on neljä teemaa: 1. Loukkaatko klikkaamalla? 2. Kenen joukoissa seisot? 3. Satutatko sanoilla? ja 4. Kostatko kuvilla?

Katso videoon liittyvä tehtäväkortti tästä

Kaleidoskooppi – Heijastuksia minusta

”Kun katsot maailmaa kaleidoskoopin läpi, se luo näkemästäsi lukemattomia erilaisia kuvioita, joiden muodot ja värit vaihtuvat jatkuvasti. Myös sosiaalinen media heijastaa todellisuudesta kuvaa, joka voi muuttua aivan toisenlaiseksi tekemistemme ja tulkintojemme perusteella.”

MLL:n uuden mediakasvatusmateriaalin avulla rakennetaan omat kaleidoskoopit ja pohditaan lasten ja nuorten kanssa sosiaalisen median ulottuvuuksia ja oman identiteetin ilmentämistä netissä. Työpajamallin myötä nuoria kannustetaan toimimaan paremman netin puolesta. Valmiiden kaleidoskooppien kanssa voidaan ottaa erilaisia profiilikuvia kännykkäkameroilla. Kaleidoskooppi työpajamalli ja keskusteluohjeet on suunnattu alakoulun viimeisille luokka-asteille, yläkouluun sekä nuorten parissa tehtävään toimintaan.

Kaleidoskooppien tekemisen ohella oppilaat tai nuorisoryhmät keskustelevat pienryhmissä kolmesta nettikulttuuriin liittyvästä teemasta:
1) mediankäyttötavoista,
2) itsensä esittämisestä sosiaalisessa mediassa ja
3) stereotypioista verkossa.

Materiaalipaketin omien kaleidoskooppien rakentamiseen voit tilata maksutta MLL:n verkkokaupasta (linkki sivun alareunassa). Yksi paketti sisältää materiaalin 14 kaleidoskoopin rakentamiseen.

Video Kaleidoskooppi-työpajan järjestämisen tueksi

Videotutoriaali kaleidoskooppien askarteluun

#uskallakertoa

Seksuaalinen häirintä ja ahdistelu verkossa ovat monelle lapselle ja nuorelle arkipäivää. Pelastakaa Lapset ry:n ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton video #uskallakertoa kannustaa kertomaan seksuaalisesta häirinnästä ja hyväksikäytöstä digitaalisessa mediassa.

Ettei kukaan jää yksin – uskalla kysyä, uskalla kertoa

”Uskalla kysyä, uskalla kertoa” -video kuvaa kahta kiusaamiseen liittyvää tarinaa. Ensimmäinen tapahtuu luokassa oppitunnin aikana ja kertoo kiusaamisesta kännykän välityksellä. Videon toinen tarina puolestaan kertoo äidistä ja tyttärestä, jotka katsovat televisiosta luokassa tapahtuvaa tilannetta. Lyhyt video kannustaa nuoria ja vanhempia ottamaan kiusaamisen puheeksi, ettei kukaan jäisi yksin.

Viisaasti verkossa -videot

Jennasta ja Jonista kertova digitarina koostuu yhdeksästä lyhyestä videoklipistä, joissa käsitellään muun muassa tekijänoikeuksia, netin yksityisyyttä ja sisältöjen julkaisemiseen liittyviä riskejä.

Varsinainen tehtävä löytyy ”Viisaasti verkossa – Opas tukioppilastoimintaan” -aineistosta, mutta aineistoa voi käyttää myös muiden oppilaiden kanssa. Video käsittelee myös päihdekasvatusteemoja. Varaudu siis myös niitä koskeviin kysymyksiin.

Aiheeseen liittyvät