Videoita mediakasvatukseen

Tälle sivulle on koottu MLL:n videoita eri kohderyhmien ja eri-ikäisten lasten ja nuorten mediakasvatuksen tueksi. Lisää videoita löydät MLL:n YouTube-kanavalta ja Nuortennetistä.

Seksuaalinen häirintä ja grooming netissä

Mitä vanhemman kannattaa tietää lasten ja nuorten kohtaamasta seksuaalisesta häirinnästä ja houkuttelusta netissä? Miten suojautua häirinnältä ja tunnistaa houkuttelua? Miten vanhempi voi ottaa asiaa puheeksi lapsen ja nuoren kanssa? MLL:n mediakasvatusvideolla haastattelussa asiantuntijat Jenni Kreivi Rikosuhripäivystyksestä ja Pauliina Sillfors Pelastakaa Lapset ry:stä.

Kiusaaminen netissä

Mitä vanhemman kannattaa tietää netissä tapahtuvasta kiusaamisesta? Millaista lasten ja nuorten kohtaama kiusaaminen netissä on ja milloin se täyttää rikoksen tunnusmerkit? Miten ehkäistä nettikiusaamista ja puuttua asiaan? MLL:n mediakasvatusvideolla haastattelussa asiantuntijat Jenni Kreivi Rikosuhripäivystyksestä ja Jenni Helenius Mannerheimin Lastensuojeluliitosta.

Pelaaja kotona

Mitä vanhemman kannattaa tietää digitaalisista peleistä ja pelaamisesta? Miten tukea pelaavan lapsen hyvinvointia ja tasapainoista arkea? MLL:n mediakasvatusvideolla haastattelussa ovat kilpapelaaja Jere Oikarinen ja Mikko Meriläinen, tutkijatohtori ja pelikasvatustutkija Tampereen yliopistosta.

Nuoret ja some

Millainen merkitys somella on nuorelle ja miten somen käytöstä voi tehdä myönteistä ja omaa hyvinvointia tukevaa? Miten vanhempi voi pysyä mukana oman nuoren somen käytössä? MLL:n mediakasvatusvideolla haastattelussa ovat Nuortennetin vapaaehtoinen nuori Kata ja Mimmi Mäkinen-Kokkonen Digitaalisen nuorisotyön osaamiskeskus Verkestä.

Lasta kehittävä mediankäyttö

Videolla professori ja aivotutkija Minna Huotilainen kertoo lapsen aivojen kehityksestä, pelien kehittävistä ominaisuuksista, ja siitä, minkälaisten asioiden opettelu on alle kouluikäiselle lapselle tärkeää.

Tasapainoinen digiarki ja hyvinvointia tukeva päivärytmi

Videolla professori ja aivotutkija Minna Huotilainen kertoo minkälaisista osa-alueista tasapainoinen digiarki koostuu ja miksi ennustettava päivärytmi on tärkeä lapselle.

Tunne- ja vuorovaikutustaitoja ja mediankäytön harjoittelua

Videolla professori ja aivotutkija Minna Huotilainen kertoo, miksi mediasisällöt voivat olla ongelmallisia, kun lapsi opettelee tunne- ja vuorovaikutustaitoja.

Vanhempi mediakasvattajana

Videolla professori ja aivotutkija Minna Huotilainen kertoo vanhemman roolista mediakasvattajana sekä vanhemman tehtävästä säädellä lapsen mediankäyttöä.

Algoritmit ja mediankäyttö

Mitä ovat algoritmit ja miten ne vaikuttavat mediankäyttöömme? Yrittäjä, kouluttaja, tietokirjailija Harto Pönkä kertoo videolla mitä ovat algoritmit ja miten ne vaikuttavat mediankäyttöömme? Videolla käsitellään myös miten tunnereaktiot somessa vaikuttavat mediankäyttöön. Video on osa MLL:n koulutuksiin ja digihyvinvointihankkeeseen 2019 tuotettua seitsemän asiantuntijavideon sarjaa.

Turvallisesti verkossa

Turvallisesti verkossa. Someturvan toimitusjohtaja, sosiaalisen median tutkija Suvi Uski kertoo videolla mitä turvataitoja somessa tarvitaan ja antaa vinkkejä mitä nuori voi itse tehdä, kun kohtaa ikävää käytöstä tai häirintää netissä. Video on osa MLL:n koulutuksiin ja digihyvinvointihankkeeseen 2019 tuotettua seitsemän asiantuntijavideon sarjaa.

Tukena digiajan vuorovaikutuksessa

Miten tukea lapsia ja nuoria digiajassa? Lastenpsykologi, Helsingin yliopiston NEMO-projektin tutkija Silja Martikainen avaa vuorovaikutuksen kehittymistä ja mahdollisuuksia digitaalisissa ympäristöissä. Videolla tarjotaan myös vinkkejä mediakasvatukseen ja miten kasvattajat voivat olla lapsen ja nuoren tukena digitaalisessa kulttuurissa. Video on osa MLL:n koulutuksiin ja Mediataitoviikolle 2018 tuotettua neljän asiantuntijavideon sarjaa.

Reilua pelikulttuuria

Miten hyvinvointia ja myönteistä vuorovaikutusta voi rakentaa peleissä ja niiden ulkopuolella? Pelikasvatustutkija Mikko Meriläinen Tampereen yliopistosta avaa pelikulttuuria ja nuorten peliharrastusta. Video tarjoaa vinkkejä, miten jokaisen pelaajan kannattaa huolehtia hyvinvoinnistaan ja miten kasvattajat voivat tukea pelaavaa nuorta. Video on osa MLL:n koulutuksiin ja Mediataitoviikolle 2018 tuotettua neljän asiantuntijavideon sarjaa.

 

Empatia netissä

Mikä on empatian merkitys digiajassa? Aivotutkija, Helsingin yliopiston NEMO-projektin tiiminvetäjä Katri Saarikivi kertoo empatiasta digitaalisessa vuorovaikutuksessa. Videolla käsitellään myös empatian esteitä ja vihapuhetta sekä avataan keinoja, joilla jokainen voi rakentaa parempaa nettikulttuuria. Video on osa MLL:n koulutuksiin ja Mediataitoviikolle 2018 tuotettua neljän asiantuntijavideon sarjaa.

Hyvinvointia digiajassa

Miten omasta hyvinvoinnista voi huolehtia digiajassa? Aivotutkija, psykologian tohtori Mona Moisala kertoo aivojen hyvinvoinnista digiaikakaudella ja avaa digitaalisuuden vaikutuksia aivoihin. Videolle on koottu vinkkejä digihyvinvointiin ja mediankäytön hallintaan kaikenikäisille netinkäyttäjille. Video on osa MLL:n koulutuksiin ja Mediataitoviikolle 2018 tuotettua neljän asiantuntijavideon sarjaa.

Kohtaamisia

MLL:n video Kohtaamisia herättelee vanhempia miettimään mikä heidän roolinsa lapsen mediasuhteen muodostumisessa on: Millaisia tottumuksia ja tapoja meidän perheessä on? Millaisen esimerkin annan lapselleni? Olenko läsnä lapselleni, jotta kohtaamista voi tapahtua?

Jo pienikin lapsi on oppinut yhtä sun toista seuraamalla mitä kodissa tapahtuu, miten laitteet ovat mukana perheen arjessa, koska niitä käytetään ja mitä niillä tehdään. Lapsi omaksuu näkemäänsä, pohdiskelee kokemuksiaan ja harjoittelee oppimaansa. Vanhemmilla on jaettavanaan rutkasti tietoa, joka edistää lasten oppimista, kunhan vain havahdutaan ymmärtämään oma tärkeä rooli kasvattajana mediaan liittyvissä asioissa.

Seksuaalinen häirintä #eioook

Uskallamme puhua. Kestämme kuulla.

Miten seksuaalista häirintää tulisi käsitellä? Aihe on kipeä, mutta siitä on uskallettava puhua. #eioook-kampanja on osa MLL:n Varsinais-Suomen piirin Uskallamme puhua, kestämme kuulla – nuorten seksuaalisen häirinnän ehkäisy -hanketta.

Aiheeseen liittyvät

Ruutujen lumo -uutiskirje