Siirry sisältöön

1. Lähtölaskenta

Kerholaiset tutustuvat seikkailuun ja matkakavereihin. Suunnittelevat oman Aikaseikkailijan ja oivaltavat erilaisia vahvuuksia. Lisäksi kerholaiset luovat yhdessä kerhosäännöt.

Aikaseikkailu-kerhon leima, jossa lapsi tutkii suurennuslasilla maailmaa.

 


TAVOITTEET, KERHO-OHJAAJAN TEHTÄVÄT JA TARVIKKEET


Kerhokerran jälkeen kerholainen osaa:

 • hahmottaa kerhon tavoitteet ja kulun
 • tunnistaa erilaisia vahvuuksia
 • tutustua muihin kerholaisiin
 • sitoutua noudattamaan yhteisesti sovittuja sääntöjä

 

Kerho-ohjaajan tehtävät

Tehtävänä on:

 • kerhokerran esitteleminen ja lepotuokion eli tarinan lukeminen
 • kerholaisten itsenäisissä tehtävissä tukeminen ja auttaminen tarvittaessa
 • ryhmäharjoitusten ohjaaminen
 • kerhokerran purku
Tarvikkeet
 • kerhovihot
 • osaamismerkit
 • vahvuusjuliste
 • sakset, liimaa ja värikyniä
 • tabletit tai kerholaisten omat älypuhelimet (tai Smart Boardin tai vastaavan avulla, jos verkkotehtävät halutaan toteuttaa yhteisesti)
 • tulosta: palapeli ja kerhosääntöpohja sivun alalaidasta

 TUTUSTUMINEN JA LÄMMITTELY (30 min)


Toivotetaan jokainen henkilökohtaisesti tervetulleeksi ja ohjeistetaan aloittamaan oman vaakunan suunnittelu kerhovihkoon. Kun kaikki ovat saapuneet paikalle istuudutaan rinkiin ja käydään läpi nimet sekä kerhon käytännönasiat kerhovihkoa hyödyntäen. Kerhovihon karttaan voidaan kirjata kerhopäivä, -paikka, tai -aika.

Leikitään tutustumisleikkiä, jossa ei sanota sanaakaan.

Tutustumisleikki

Istukaa piirissä. Esitä kerholaisille kysymyksiä:

 1. Näytä oikean käden sormilla monellako luokalla olet.
 2. Nosta peukku ylös, jos sinulla on lemmikkieläin.
 3. Näytä sormilla, kuinka monta veljeä ja siskoa sinulla on yhteensä.
 4. Purista sormet nyrkkiin ja aukaisen ne ja toista tämä kolme kertaa, jos olet tänään pelannut peliä.
 5. Pyörittele olkapäitä, jos leikit välitunnilla tänään.
 6. Laita silmät kiinni, jos nukuit viime yönä hyvin.
 7. Irvistä, jos olet kikattanut tänään.
 8. Nosta kädet ylös, jos olet katsonut videoita netistä tällä viikolla.
 9. Nouse seisomaan, jos olet lähettänyt videoita tai kuvia puhelimen kautta.
 10. Marssi paikallasi, jos olet kävellyt tai pyöräillyt tänään kouluun.
 11. Mene kyykkyyn ja hyppää ilmaan, jos sinusta on kivaa olla kerhossa.

Kerrotaan, että kerhokerta aloitetaan tästä eteenpäin aina tarinalla. Tätä varten kerholaiset saavat ottaa mukavan asennon. Pimennetään huone, laitetaan taustamusiikkia soimaan ja luetaan tarina.

 

Lue tarina

Kertoja: Aikaseikkailijakapteeni POM asuu tulevaisuudessa. Tai oikeastaan hän asuu missä milloinkin, koska hän on keksinyt aikakoneen. Mutta jotta hän ei joutuisi eksyksiin, aikakone on ohjelmoitu palaamaan jokaisen seikkailun jälkeen takaisin sinne, mistä POM on lähtenyt, eli suunnilleen vuoteen 2130. POM on viime aikoina seikkaillut ympäriinsä, mutta nyt hän on päättänyt tehdä tutkimusretken omaan aikaansa ja kirjoittaa muistiinpanot Lokikirjaan. Sitten hän voi reissuillaan kertoa havainnoistaan. Näin hän kirjoittaa:

POM: Rakas lokikirja. Tänään löysin tutkimusmatkoilleni assistentin. Hänen nimensä on Pyry. Hän tykkää lenkkeilystä ja pallottelusta. Hän reissaa mielellään kaupungilla ja metsissä, mutta inhoaa kastumista. Hän on hyvin karvainen, mikä helpottaa naamioitumista salaisissa tehtävissä. Hyvää: uskollinen ystävä. Huolestuttavaa: Hän saattaa joskus haukkua vastaantulijat tai kakata kadulle.

Niinpä meidän piti Pyryn kanssa sopia vähän sääntöjä. Ehkä arvasitkin, että Pyry on koira. Joskus keskusteleminen on vähän vaikeaa. Vaikka Pyryn kaulapannassa onkin digitaalinen tulkkipalvelu, niin käännökset ovat välillä sekavia. Useimmiten kaulapanta osaa sanoa vain: ”Rapsuta-minua. Anna-ruokaa. Jahdataan-jänistä.” Vaikka kysyisin mitä vaan. Kuten: Miten viikonloppu meni? Niin Pyry vastaa: Jahdataan-jänistä.

Meidän sääntömme ovat tällaisia: Jos minun vaikkapa pitäisi tehdä läksyt, niin en ehdi lähteä jahtaamaan jänistä. Tai kun pelaan ja Pyry pyytää ruokaa, niin tottakai minun pitää lopettaa ja antaa Pyrylle ruokaa. Pyryn on vaikea noudattaa sitä sääntöä, että vastaantulijoita ei saa haukkua. Minun on vaikea noudattaa sitä sääntöä, että en saa katsoa puhelimeltani videoita kun teemme Pyryn kanssa yhdessä jotain. Se on Pyryn mielestä häiritsevää. Me molemmat opettelemme.

Ja olen minä huomannut yhden asian. Vaikka Pyryn tulkkilaite sanookin vain että ”Anna-ruokaa”, niin huomaan, että se saattaa olla iloisen riehakas, tai surullinen, tai huolestunut minusta jos olen vaikka kipeä. Joidenkin tunteiden osoittamiseen ei tarvita sanoja. Ne huomaa ilmeestä.

No niin, rakas lokikirja. Tänään löysin siis assistentin. Huomenna lähdemme tekemään tutkimuksia. Muistiin: tunteita voi näyttää muutenkin kuin sanojen avulla.

 

 • Peukkuäänestys: Tuleeko sinulle mieleen eläin, jonka puhetta haluaisit ymmärtää? (kyllä/ei)
 • Mistä sääntöjä teille tuli mieleen?
 • Miksi on tärkeää sopia yhteisesti säännöistä esimerkiksi koulussa tai harrastuksessa?

 


OMAT TEHTÄVÄT (30 min)


Kerhovihoissa on ohjeistus tehtävien tekemiseen. Kerholaiset suorittavat tehtäviä omaan tahtiin. Tärkeää on, että jokaiselle jää aikaa oman Aikaseikkailijan suunnitteluun.

 • Tehtävä 1. Alkukysely
  Vastaa kuuteen kysymykseen.
 • Tehtävä 2. Taidot & vahvuudet
  Oivaltaa eri taitoja ja vahvuuksia. Tehtävän jälkeen kerholainen voi kirjata, missä asioissa hän on itse hyvä.
 • Tehtävä 3. Suunnittele oma Aikaseikkailija
  Suunnittelee oman Aikaseikkailijan ja täyttää Aikaseikkailijan profiilin.

Siirry tehtäviin

 


RYHMÄTEHTÄVÄ (15 min)


Tehtävän kuvaus: Ratkaiskaan palapeli ja keksitään yhdessä lisää kerhosääntöjä.

Tehtävän kulku:

 1. Käykää tehtävänanto yhdessä läpi kerhovihon avulla.
 2. Kerholaiset jaetaan pieniin ryhmiin esimerkiksi paidan värien mukaan.
 3. Ryhmille annetaan palapeli koottavaksi. Kun palapeli on koottu, jokainen ryhmä valitsee siitä kolme tärkeintä sääntöä.
 4. Käydään läpi ryhmien TOP 3 -säännöt ja keskustellaan niistä.
 5. Annetaan kerholaisten vaikuttaa sääntöjen luomiseen kertomalla ryhmissä nousseita ideoita. Yhteisesti voidaan sopia esimerkiksi puhelinten käytöstä ja tiloissa toimimisesta. Kerho-ohjaaja valvoo, että säännöistä tulee toimivia ja niiden noudattamista voidaan valvoa.
 6. Kerho-ohjaaja kirjaa kerhosäännöt ylös. Sitoudutaan noudattamaan kerhosääntöjä allekirjoittamalla ne. Kiinnitetään juliste näkyvään paikkaan tulevia kerhokertoja varten.

 

Osaamismerkki

Ryhmätehtävän lopuksi kaikille kerholaisille annetaan osaamismerkki, joka kiinnitetään kerhovihon karttaan. Kerhokerralla suositeltavat osaamismerkit ovat: ryhmätyötaidot, reiluus ja johtajuus. Osaamismerkkeihin voi tutustua vahvuusjulisteen avulla (numerot: 1, 2 ja 3).

Osaamismerkin antaminen:

 1. Havainnoidaan leiriläisten tekemistä ryhmätyön aikana.
 2. Annetaan osaamismerkki ja kuvataan, kuinka tämä näkyi toiminnassa: ”Kun teit X, käytit…”
 3. Pohditaan yhdessä, missä vahvuudet ovat hyödyksi.

Vinkki! Hyödynnetään itse- ja vertaisarviointia osaamismerkkien antamisessa. Kerholaiset voivat itse tai yhdessä pohtia, minkä osaamismerkin he ryhmätehtävästä saavat.

 


PURKU (15 min)


Istuudutaan rinkiin ja pohditaan kysymyksiä, joita Aikaseikkailijoille kannattaisi esittää, jotta heihin tutustutaan paremmin. Kannusta kaikkia vastaamaan esitettyihin kysymyksiin. Esimerkkikysymyksiä:

 • Mikä on Aikaseikkailijan nimi?
 • Missä Aikaseikkailija on hyvä?
 • Mikä on Aikaseikkailijan erityistaito?
 • Mitä taitoja Aikaseikkailija tulee vielä harjoitella?
 • Kaikilla on taitoja ja vahvuuksia. Erilaisista taidoista syntyy hyviä tiimejä.
 • Hyvä tiimi syntyy erilaisesta osaamisesta, vahvuuksista ja taidoista. Kerro esimerkkejä kerholaisten Aikaseikkailijoista ja tiivistä, että teillä on loistava tiimi kasassa aikahyppyä varten.
 • On asioita, joita meillä on jo valmiiksi esimerkiksi hyvä musiikkikorva tai rohkeus kokeilla uusia asioita. Tämän lisäksi uusia asioita oppii harjoittelemalla. Esimerkiksi kitaraa oppii soittamaan vain harjoittelemalla.
 • Kerro seuraavan kerhokerran aihe.
 • Pyydä kerholaisia ottamaan mukaan, jokin itselleen tärkeä esine ensi kerraksi. Tai ottamaan kuva esineestä tai asiasta puhelimella.
 • Kerää lopuksi kerhovihot talteen seuraavaa kerhokertaa varten.
 • Vastaa kerho-ohjaajille suunnattuun aloituskyselyyn nyt tai kerhokerran 2. jälkeen. Vastaaminen vie noin 5-10 minuuttia.

Vastaa aloituskyselyyn


Siirry ohjaajan oppaaseen Seuraava kerhokerta


 

Ladattavat kerhomateriaalit

Takaisin ylös