Siirry sisältöön

Tarinoita tukioppilastoiminnasta

Tälle sivulle on koottu tarinoita siitä, miten tukioppilastoimintaa toteutetaan eri koulujen arjessa. Esimerkeistä saa vinkkejä ja ideoita tukaritoiminnan toteuttamiseen omassa koulussa.

Tukareiden ja valmistavan opetuksen oppilaiden yhteistyö

Hermannin koulussa saatiin MLL:n ukrainarusettikeräyksen toimintatukea keväällä 2023. Salossa on paljon ukrainalaisia pakolaisia ja tuen avulla vahvistettiin valmistavan opetuksen oppilaiden sopeutumista suomalaiseen kouluympäristöön. Yhteistyö sujui hienosti.

Yhteinen toiminta piti sisällään seuraavaa:

Keilausreissu: Toukokuussa käytiin yhdessä keilaamassa. Ryhmiä sekoitettiin niin, että tukioppilaita ja valmistavan opetuksen oppilaita oli samalla radalla. Lisäksi osa pelasi biljardia. Iltapäivän aikana tarjoiluna oli kaikille munkkia, mehua ja jäätelö.

Tapahtuma: Elokuussa järjestettiin Taiteiden Yä -tapahtuma koulun pihalla klo 16-19 aiheena ”Jäähyväiset kesälle”. Esillä oli kaikkien vuosiluokkien kuva- ja käsityötaidetta. Illan aika kuultiin musiikkiesityksiä sekä nuorten kirjoittamia runoja (runot oli käännetty myös ukrainaksi). Mukana tapahtumassa oli myös kesäkaara ja tukioppilaiden kahvila. Kahvilan tuotteet oli leivottu yhdessä.

Opintoretki: Marraskuussa tehtiin opintoretki Heurekaan. Näyttelyyn tutustumisen lisäksi meillä oli kaksi teatteriesitystä Iloa Ilmasta – ja optiikkaa neljässä eri näytöksessä -esitykset. Retken aikana kävimme syömässä tiedeteatteriravintolassa. Tarjolla oli ranskalaisia, nakkeja, lihapullia, salaattia, leipää ja juomaa.

Glögihetki: Joulukuussa järjestimme yhteisen glögihetken, jossa oli tarjolla kaikille joulutorttua, glögiä ja suklaata. Rentoa keskustelua joulumusiikin soidessa. Muutama pahvinen joulupallo oli kiinnitetty tuolien alle ja onnekkaat löytäjät saivat palkinnoksi suklaalevyn.

Ideoita ystävänpäivän ohjelmaksi
  • Järjestämme yhdessä oppilaskunnan kanssa buffetin, photo boothin, kehu kaveria-lappuset, pukeudu samikseksi -tempauksen sekä henkilökunnalle salainen ystävä -tehtävän. Joskus on ollut terkkuseinä ja viime vuonna tukarit saivat kutsun kumppanikoulun ystävyystapahtumaan tutustumaan. Heillä oli siellä toimintapisteitä ympäri koulua ja koko koulu kävi kiertämässä niitä tietyn ajan luokittain.
  • Toteutamme kuvausseinän, missä voi käydä kaverin kanssa kuvassa. Tämän lisäksi myydään ruokavälkällä leivonnaisia.
  • Meillä juhlitaan ystävänpäivää koko viikko. On kuvausseinää, alakoululaisten ulkovälkkäleikittämistä, teemapukeutumista (joka päivälle oma teema), ”yritä saada tukari nauramaan” -välkkätempaus ja sitten varsinaisena ystävänpäivänä tukarit pitävät pop up -kahviota koulumme aulassa. Jokainen oppilas saa luokanohjaajalta tukarien askarteleman halisydämen, jonka kanssa sitten ystävänpäivänä saa haahuilla koulussa ympäriinsä haleja haalien. Tukaritoiminta on koulussamme valinnaisaine, ja aikaa tämänkin teeman toteuttamiseen on enemmän.

HUOM! halisydämiä toteuttaessa pitää huolehtia siitä, että kaikki saavat kirjoituksia omiin sydämiin.

Hullunkuriset olympialaiset alakoululaisille 

Honkajoen yhtenäiskoulun tukarit tempaisevat aina keväisin ja järjestävät alakoululaisille perinteiset ”hullunkuriset olympialaiset”. Koulu toimii kahdessa eri rakennuksessa kaukana toisistaan, joten tempaus yhdistää ala- ja yläkoululaiset yhteiseen hauskanpitoon.

Olympialaiset järjestetään ulkona niin, että tukarit ohjaavat erilaisia toimintarasteja. Alakoululaiset kiertävät luokittain opettajan johdolla rasteilla ja keräävät pisteitä suorituksista. Leikkimielisesti kilpaillaan muita luokkia vastaan. Lisäpisteitä saa yhteisöllisyydestä ja hyvästä tsemppiasenteesta. Lopuksi nautiskellaan yhteisestä mehu- ja keksitarjoilusta.

Rasteja:

  • Lakanalentis: ryhmä jaetaan puoliksi ja molemmille ryhmille annetaan lakanat. Ryhmäläiset pitävät kiinni lakanasta ja yrittävät lennättää pallon kuvitteellisen verkon toiselle puolelle ja toinen ryhmä yrittää saada pallon kiinni omalla lakanalla.
  • Pyykkipojat: maassa on iso kasa pyykkipoikia. Aikuinen seisoo vieressä. Aikamerkistä ryhmäläiset käyvät vuorotellen kiinnittämässä yhden pyykkipojan kerrallaan aikuisen vaatteisiin. Suorituksesta otetaan aika.
  • Ihmiskirjaimet: oppilaat muodostavat pyydettyjä kirjaimia vartalollaan.
  • Tunnistamistehtävä: oppilaat tunnistavat eläimiä ja kasveja kuvista, tukarit voivat antaa vihjeitä. Oikeasta vastauksesta saa pisteen.
  • Kauhaviesti: oppilaat kuljettavat merkityn radan läpi muovisessa kauhassa/lapiossa esim. pingispalloa, antavat omasta kauhasta pallon seuraavalle kauhaan. Kisataan joukkueena, aika ratkaisee.
  • Tulitikun heitto: oppilaat heittävät tulitikkua vuorotellen, seuraava jatkaa siitä kohtaa, mihin edellinen heitti. Lopputulos on koko ryhmän heittojen yhteispituus.

 

Ruokalatreffeillä keltaisessa pöydässä

Pohjois-Tapiolan koulussa Espoossa on tänä syksynä startattu uusi toimintamalli, jonka tavoitteena on tutustuttaa seiskoja toisiinsa. Ruokalatreffejä järjestetään kolmena päivänä viikosta. Ruokalatreffeistä vastaavat kullakin kerralla kaksi tukaria, jotka vievät viimeistään treffipäivän aamuna ruokalatreffikutsut kahdelle seiskaluokkalaiselle yhdeltä ja kahdelle seiskaluokkalaiselle toiselta luokalta. Seiskat eivät etukäteen tiedä, koska tai kenen kanssa treffit ovat. Aikataulun laatii tukariohjaaja.

Ruokalatreffeille on osoitettu ruokalassa yksi pöytä, jolle laitetaan treffiaamuna keltainen pikkuliina ja kyltti. Vuoden aikana ruokalatreffeille pääsevät omalla vuorollaan kaikki seiskaluokkalaiset. Kokeilu on ollut innostava ja treffit ovat onnistuneet pääsääntöisesti upeasti.

 

Kepparirataa ja pihaleikkejä

Tukioppilastoiminta on juurtunutta toimintaa yläkouluissa, mutta mitä tapahtuukaan, kun mallia viedään alakoulumaailmaan?

Syksyn 2023 alussa käynnistetyssä MLL:n, Helsingin kaupungin ja Maunulan alakoulun pilottihankkeessa 5.-6.luokkalaiset tukioppilaat ovat järjestäneet koulun muille oppilaille välituntitoimintaa.

Toiminnan tavoitteena on ollut rauhoittaa levotonta välituntimeininkiä, toimia välitunneilla ylimääräisinä silmäpareina ja huolehtia siitä, ettei kukaan jäisi välitunneilla yksin. Kun välitunneilla tullaan tutuiksi, on yhteisöllisyys lisääntynyt ja koulun turvallinen ilmapiiri vahvistunut. Rohkaisevien kokemusten myötä pilotointia laajennetaan alkavan lukuvuoden aikana uusiin kouluihin.

Tukioppilaat kannustavat pieniin ystävällisiin tekoihin

Lemillä tukioppilaat halusivat tempaista kiusaamista vastaan ja miettiä keinoja, kuinka oppilaat saataisiin huomioimaan toisiaan paremmin erityisesti välituntisin. Syntyi huomaa hyvä teko -projekti, jonka aikana tukioppilaat jalkautuivat välituntisin oppilaiden joukkoon ja tarkkailivat, kuinka oppilaat ja henkilökunta huomioivat toisiaan, puhuivat toisilleen ja tekivät ystävällisiä tekoja. Onnistumisista palkittiin karkein.

Tempausviikosta kerrottiin henkilökunnalle, mutta oppilaille tulevasta vain vihjattiin julistein, jotka kehottivat toimimaan huomaavaisesti. Tempaus oli tukareiden mielestä onnistunut ja herättänyt paljon innostusta myös oppilaiden joukossa. Tukareiden jalkautuminen oppilaiden joukkoon välituntien ajaksi rauhoitti välitunteja ja toi tukioppilaita tutuiksi muille oppilaille.

Imatralla tempaistiin kaveritaitojen puolesta 

Kosken koulukeskuksen tukioppilaat halusivat auttaa koulun oppilaita tutustumaan toisiinsa ja päättivät järjestää koko yhtenäiskoulun kaveriviikon. Viikon tavoitteena oli huomioida, että kukaan ei jäisi yksin ja vahvistaa jo olemassa olevia kaverisuhteita.

Nappaa tästä parhaat vinkit vaikka ystävänpäiväviikolle.

  1. Maanantai
    Ilo kiertämään: tukarit laittoivat koulun ilmoitustaululle paperin, josta pystyi repäisemään positiivisia viestejä annettavaksi tutuille ja tuntemattomille. Viesteissä luki esim. “Olet ihana”, “Tuot iloa muille”.
  2. Tiistai
    Kehuboxi: Positiivista palautetta nimettömästi. Tukioppilaat kävivät viestit läpi, ettei kenellekään lähetetty törkyä.
  3. Keskiviikko
    Kaverikahvila: Tarjolla suklaata ja konvehteja. Tukioppilaat tavattavissa.
  4. Torstai
    Hymiöjahti: Kouluun oli piilotettuna hymiöitä. Hymiöiden löytäjille palkinnoksi tukareiden leipomia mokkapaloja.
  5. Perjantai
    Kaveridisko: Järjestettiin alakoulun 1-4lk. disco.

Tavoitteet ja arvot

Toiminnan järjestäminen

Tukioppilaiden toimiminen vuoden aikana

Aiheeseen liittyvät

Lisätietoa

Takaisin ylös