Siirry sisältöön

6. Hyödynnä mediaa

Kerholaiset tutustuvat mediaan ja hankkivat Aikaseikkailijalle sovelluksen. Lisäksi kerholaiset ja Aikaseikkailijat harjoittelevat kehujen antamista ja saamista.

Aikaseikkailu-kerhon leima tekoälystä.

 


TAVOITTEET, KERHO-OHJAAJAN TEHTÄVÄT JA TARVIKKEET


Kerhokerran jälkeen kerholainen osaa:

  • tunnistaa omaa mediankäyttöä
  • listata internetin ja sosiaalisen median haittoja
  • nimetä erilaisia mediataitoja
  • antaa kehuja ja luoda myönteistä mediaympäristöä
Kerho-ohjaajan tehtävät

Tehtävänä on:

  • kerhokerran esitteleminen ja lepotuokion eli tarinan lukeminen
  • kerholaisten itsenäisissä tehtävissä tukeminen ja auttaminen tarvittaessa
  • ryhmäharjoitusten ohjaaminen
  • kerhokerran purku

Vinkki! Tutustu ja laita kalenteriisi Mediataitoviikko (mediatataitoviikko.fi).

Mediataitoviikon logo.

Siirry sivuille

Tarvikkeet
  • kerhovihot
  • osaamismerkit
  • vahvuusjuliste
  • sakset, liimaa ja värikyniä
  • tabletit tai kerholaisten omat älypuhelimet (tai Smart Boardin tai vastaavan avulla, jos verkkotehtävät halutaan toteuttaa yhteisesti)

 



LÄMMITTELY (15 min)


Toivotetaan kerholaiset tervetulleeksi ja ohjeistetaan heitä jatkamaan oman kerhovihon vaakunan tai Aikaseikkailijan värityksen viimeistelyä. Kun kaikki ovat saapuneet paikalle aloitetaan kerho ottamalla mukava asento. Pimennetään huone, laitetaan taustamusiikkia soimaan ja luetaan tarina.

 

Lue tarina

Kertoja: Aikaseikkailijakapteeni POM ja hänen assistenttinsa Pyry olivat suunnitelleet lähtevänsä ulos tutkimusmatkalle. Näin POM kirjoittaa: Rakas lokikirja. Meidän piti tänään tehdä tutkimuksia ulkona. Mutta kun ulkona satoi vuorotellen vettä ja vaahtokarkin kokoisia lumihiutaleita, päätimme jäädä kotiin.

Kertoja: POM makasi sohvalla ja tutki teleporttaavaa hologrammi-pädiään ja Pyry jahtasi häntäänsä, ihan treenausmielessä. Kun POM ei näyttänyt kiinnittävän mitään huomiota Pyryn jahtausharjoituksiin, se hyppäsi sohvalle POMin viereen.

Pyry: Anteeksi nyt vain, mutta minä en aivan ymmärrä, miten jaksat tunnista toiseen näpytellä tuota laitetta. Vuh. Välillä täältä kuuluu hihitystä, välillä vihaisia kommentteja. Ja enimmäkseen istut tässä ja tuijotat eteesi. Ja kun minä sanon jotakin, niin sinä sanot, että joo… joo… oho…. joo… niinpä… Siinä voisi tulla vaikka sellainen tunne, että et kuuntele minua. Mitä hyötyä tuosta laitteesta on?

POM: Tästä on monenlaista hyötyä. Se ilmoittaa esimerkiksi, pitääkö huomenna ottaa kouluun mukaan digitaalinen kuntopiirilaite vai rakettireppu. Teen sillä myös läksyjä. Esimerkiksi tänään ovat aiheena oudot sääilmiöt, joihin liittyy vettä. Etsin laitteella tietoja. Niitä olin juuri etsimässä. Mutta en meinaa löytää muuta kuin ukkosmyrskyt ja tulivuorenpurkaukset… ja siinä on laavaa eikä vettä.

Pyry: Haa. Anna kun minä kokeilen. Noin… selataan…. Klik. Erikoinen sääilmiö…. pyörremyrsky, hyökyaalto…. Ehkä sinulla on väärä hakusana. Vuh! Koska koirat inhoavat vettä, minä ainakin, niin kokeillaan tätä: koiranilma. No niin! Dogipediassa lukee näin: Koiranilma tarkoittaa hyvin, hyvin, hyvin huonoa, sateista, myrskyistä, pyryistä tai muuta sellaista säätä. Ihmiset sanovat, että ”tuonne koiranilmaan ei tee mieli lähteä”.

POM: No joo, vesisateessa ulkoileminen ei ole kovin kivaa.

Pyry: Toinen lähde: Tositarinoita koiranilmasta: vuonna 2021 on sattunut näin: eräänä päivänä satoi lunta ja vettä yhtä aikaa niin, että vesi jäätyikin tien pintaan. Tiet olivat kamalan liukkaita, eivätkä kävelijät pysyneet millään pystyssä. Eikä siinä vielä kaikki. Seuraavana päivänä tuulenpuuska toi Saharasta hiekkaa ja heitti siihen jäätikölle.

POM: Mutta sehän oli kätevää. Jää hiekoitettiin kuin tilauksesta. Jo ennen kuin teleportti oli keksitty.

Pyry: Huijuijui. Mikä tälle laitteelle nyt tuli?

POM: Se on hologrammiviesti.  Kolme-D-viesti tai kuva. Kaverini viestittelevät minulle koko ajan, koska olen tosi suosittu. No, avaa se. Mitä siellä sanotaan?

Pyry: POM. Olet ihan kakka-tyhmä. En kutsu sua mun synttäreille. T. Tuisku

POM: Mitääääh? Se Tuisku! Se on kamalan ilkeä! Nyt minä kyllä vastaan, että itse olet tosi-kakka-tosi-tyhmä. Enkä mäkään kutsu sua mun synttäreille. Piste. Anna se pädi tänne.

Pyry:  Ooop-pop-pop-pop-poo. Mietipä nyt hetki. Miksi Tuisku nyt sinulle noin kirjoittaisi? Onko tapahtunut jotain? Kannattaako tuohon noin vastata? Vuh. Soita sille.

POM: Hmm. Taidat kyllä olla oikeassa. Anna se tänne, soitan hologrammipuhelun.

Tuisku: No?

POM: Hei Tuisku! Mukava nähdä sinua. Kuule. Mistä nyt on kysymys. Miksi kirjoitit niin ilkeän viestin?

Tuisku: No mehän oltiin sovittu, että tavataan tänään puistossa kello 12. Odotin vartin. Odotin puoli tuntia. Tunnin päästä alkoi vähän suututtaa, kun sinua ei vieläkään näkynyt. Etkä vastannut hologrammipuheluun.

POM: Voi ei. Unohdin. Siellähän sataa, ja ajattelin vaan, että en viitsi lähteä sellaiseen KOIRANILMAAN. Ja sitten laitoin hologrammipuhelimen hälytykset pois päältä, koska tein läksyjä, ja sitten Pyry käynnisti sen ja viestisi tuli perille. Tuisku. Olen tosi pahoillani, että unohdin. Nähdäänkö huomenna?

Tuisku: No… joo. Jos sitten muistat myös tulla?

POM: Muistan kyllä. Laitan puhelimeen muistutuksen. Heippa.

Pyry: Vuh. Mitäs minä sanoin. Aina kannattaa ensin yrittää ystävällisesti, eikä vastata vihaiseen viestiin toisella vihaisella viestillä.

POM: Assistenttini Pyry. Olet oikeassa. Saat bonukseksi pantaasi uuden laitteen, jolla voit soittaa haluamaasi musiikkia.

Pyry: Kiitos.

POM: Ai niin, lokikirja. Tämä on tärkeä asia. Muistiin: mediasta löytyy paljon tietoa, kunhan osaa käyttää laitteita ja keksii oikeat hakusanat. Medialla voidaan myös viestitellä. Vihaiseen puheeseen ei kannata heti vastata vihaisella puheella, vaan ensin kannattaa selvittää, mistä on kysymys.

  • Peukkuäänestys: Oletko etsinyt tietoa hakusanalla netistä? (kyllä/ei)
  • Missä tilanteissa voi tulla vahingossa lähetettyä vihaisia viestejä?

 


OMAT TEHTÄVÄT (30 min)


Kerhovihoissa on ohjeistus tehtävien tekemiseen. Kerholaiset suorittavat verkkotehtäviä omaan tahtiin. Tärkeää on, että jokaiselle jää aikaa oman Aikaseikkailijan mediasovelluksen valitsemiseen ja värittämiseen.

  • Tehtävä 1. Millainen netinkäyttäjä olet?
    Tunnistaa omaa mediankäyttöä. Leikkimielinen harjoitus, jonka tehtävänä on herätellä pohtimaan omaa netin käyttöä.
  • Tehtävä 2. Somen ansat
    Oivaltaa sosiaalisen median ansoja. Tutustuu väärennettyihin videoihin ja kuvahuijauksiin. Video on Yle Uutisluokan toteuttama ja suosittelemme katsomaan sen 7:13 minuuttiin asti.Yle Uutisluokka
  • Tehtävä 3. Totta vai tarua?
    Tunnistaa somessa ja netissä julkaisemiseen ja käyttäytymiseen liittyviä käytäntöjä.

Siirry tehtäviin


RYHMÄTEHTÄVÄ (15 min)


Tehtävän kuvaus: Oman kaveruuden pohdintaa ja kannustavien kommenttien antamista ryhmäläisille.

Tehtävän kulku:

  1. Jokainen valitsee kolme kysymystä kerhovihosta, joihin vastaa lyhyesti kirjoittamalla. Voitte myös kerrata yhdessä hyvän kaverin tuntomerkkejä.
  2. Ohjeistetaan kerholaisia kirjoittamaan kerhovihon aukeamalle (s. 30–31) Aikaseikkailijan sekä oma nimi.
  3. Kerrotaan tehtävän kulku. Tehtävänä on laittaa vihko kiertämään ja värittää taitoja ja vahvuuksia sekä kirjoittaa kannustavia kommentteja vihon omistajalle sekä tämän Aikaseikkailijalle musiikin soidessa.
  4. Laitetaan musiikki päälle ja kehujen antaminen voi alkaa. Kun musiikki loppuu, on aika siirtää vihko seuraavalle. Jatkakaa niin kauan, kunnes kaikki ovat kirjoittaneet toistensa vihkoihin kehuja.
  5. Käykää yhdessä läpi, mitä kehuja Aikaseikkailijat ja kerholaiset ovat saaneet.
Osaamismerkki

Ryhmätehtävän lopuksi kaikille kerholaisille annetaan osaamismerkki, joka kiinnitetään kerhovihon karttaan. Kerhokerralla suositeltavat osaamismerkit ovat: rakkaus, ystävällisyys ja sosiaalinen älykkyys. Osaamismerkkeihin voi tutustua vahvuusjulisteen avulla (numerot: 13, 14 ja 15).

Osaamismerkin antaminen:

  1. Havainnoidaan leiriläisten tekemistä ryhmätyön aikana.
  2. Annetaan osaamismerkki ja kuvataan, kuinka tämä näkyi toiminnassa: ”Kun teit X, käytit…”
  3. Pohditaan yhdessä, missä vahvuudet ovat hyödyksi.

Vinkki! Hyödynnetään itse- ja vertaisarviointia osaamismerkkien antamisessa. Kerholaiset voivat itse tai yhdessä pohtia, minkä osaamismerkin he ryhmätehtävästä saavat.

 


PURKU (15 min)


Istuudutaan rinkiin ja pohditaan kysymyksiä, joita Aikaseikkailijoille kannattaisi esittää, jotta heihin tutustuttaisiin paremmin. Kannusta kaikkia vastaamaan esitettyihin kysymyksiin. Esimerkkikysymyksiä:

  • Minkä sovelluksen Aikaseikkailija valitsi? Miksi?
  • Mitä sovelluksella tehdään?
  • Minkälaisen sovelluksen Aikaseikkailija itse kehittäisi?
  • Media tarkoittaa viestintäkanavia, sisältöjä, käytänteitä ja laitteita. Media pitää sisällään kirjat, musiikin, taideteokset ja oikeastaan kaiken minkä avulla viestejä välitetään.
  • Mediataidot ovat kykyä ymmärtää erilaisia viestejä, kuten tekstejä ja kuvia. Median tekemistä, laitteiden käyttämistä ja tiedonhakemista oppii harjoittelemalla ja itse tekemällä.
  • Mediaa käytetään eri lailla ja se on ok. Esimerkiksi yhtä kiinnostaa pelaaminen, toista sosiaalinen media ja kolmas käyttää sitä tiedonhankintaan.
  • Vastuullinen ja huomaavainen mediankäyttö on tärkeää. Tällöin myös nettikiusaamiseen voidaan puuttua. Jos kiusaamiseen törmää netissä tai somessa, niin kannattaa asiattomista viesteistä ja kuvista ottaa kuvakaappaus ja näyttää ne aikuiselle.
  • Aikuisilta kannattaa kysyä aina neuvoa, jos törmää johonkin arveluttavaan tai pelottavaan asiaan netissä tai sosiaalisessa mediassa.
  • Tulevaisuudessa mediankäyttö, tietosuojaan ja -turvallisuuteen liittyvät asiat sekä median vaikutukset hyvinvointiin ovat yhä tärkeämpiä jokaisen arkeen vaikuttavia asioita.
  • Lapsilla on oikeus mediakasvatukseen ja aikuisen velvollisuus on huolehtia, että lapsilla on tarvittavat taidot turvalliseen ja vastuulliseen mediankäyttöön. Esimerkiksi tiesittekö, että aina tarvitaan lupa kaverilta, ennen kuin jakaa toisen kuvia, videoita, viestejä tai muuta sisältöä.
  • Ryhmätehtävässä harjoiteltiin kehujen antamista kehuprofiiliin. On hyvä muistaa, että jokaisella on mahdollisuus tehdä mediasta parempi ja vielä hauskempi paikka.
  • Kerro seuraavan kerhokerran aihe.
  • Kerää lopuksi kerhovihot talteen seuraavaa kerhokertaa varten.

Siirry ohjaajan oppaaseen  Seuraava kerhokerta


 

Takaisin ylös