Siirry sisältöön

4. Käytä taitojasi

Kerholaiset tutustuvat ammatteihin ja työelämätaitoihin sekä valitsevat Aikaseikkailijalle ammattialan. Lisäksi kerholaiset saavat työtehtäväksi rakentaa mahdollisimman korkean tornin.

Aikaseikkailu-kerhon leima, jossa erilaisia ammatteja.

 


TAVOITTEET, KERHO-OHJAAJAN TEHTÄVÄT JA TARVIKKEET


Kerhokerran jälkeen kerholainen osaa:

  • listata erilaisia ammattialoja ja ammatteja
  • kuvitella tulevaisuuden ammatteja
  • muistaa erilaisia työelämätaitoja
  • toimia yhdessä ryhmässä, yhteisen tavoitteen eteen
Kerho-ohjaajan tehtävät

Tehtävänä on:

  • kerhokerran esitteleminen ja lepotuokion eli tarinan lukeminen
  • kerholaisten itsenäisissä tehtävissä tukeminen ja auttaminen tarvittaessa
  • ryhmäharjoitusten ohjaaminen
  • kerhokerran purku

Vinkki! Kerhokerralle voi kutsua vierailevan tähden paikanpäälle tai verkon välityksellä (esimerkiksi YES-kummin) kertomaan omasta ammatistaan.

Siirry sivuille

Tarvikkeet
  • kerhovihot
  • osaamismerkit
  • vahvuusjuliste
  • sakset, liimaa ja värikyniä
  • sanomalehtiä ja teippirullia ryhmätehtävää varten
  • tabletit tai kerholaisten omat älypuhelimet (tai Smart Boardin tai vastaavan avulla, jos verkkotehtävät halutaan toteuttaa yhteisesti)

 



LÄMMITTELY (15 min)


Toivotetaan kerholaiset tervetulleeksi ja ohjeistetaan heitä jatkamaan oman kerhovihon vaakunan tai Aikaseikkailijan värityksen viimeistelyä. Kun kaikki ovat saapuneet paikalle aloitetaan kerho ottamalla mukava asento. Pimennetään huone, laitetaan taustamusiikkia soimaan ja luetaan tarina.

 

Lue tarina

Kertoja: Aikaseikkailijakapteeni POM seikkailee assistenttinsa Pyryn kanssa.

POM: Rakas Lokikirja, tänään me tutustuimme naapurin Chon työpaikkaan, X-TEAM-OFFICEEN. Se on iso yritys, jossa on paljon työntekijöitä. Aika moni tosin tekee työtä etänä, omista kodeistaan käsin. Mutta Cho on toimistossa, koska hän on robottien ja etätyöapuvälineiden huoltaja, ja korjaa rikki menneitä koneita. Me siis menimme Pyryn kanssa tutustumaan toimistoon. Pyry, mitäs tehdään seuraavaksi?

Pyry: Rapsuta… jänistä. Jahdataan… minua.

POM: Voi voi, patterit taitavat olla lopussa. Parasta että teet vain muistiinpanoja ja tarkkailet tilannetta. Minä hoidan puhumisen. Hei Cho. Kiitos, että kutsuit meidät tutustumaan työpaikkaasi. Miten teidän työpäivä alkaa? Onko täällä jossain johtaja, joka huutaa, että ”nyt kaikki kuulolle! Hihat heilumaan!”

Cho: Tavallisesti me katsomme tietokoneiltamme päivän työlistan. Osa töistä on sellaisia, jotka saa valmiiksi samana päivänä. Joitain töitä tehdään monta kuukautta ennen kuin ne tulevat valmiiksi. Niissä tarvitaan usein monia eri juttuja osaavia työntekijöitä, että ne saadaan tehtyä.

POM: Mutta tuohan näyttää mukavalta hommalta. Minä luulin, että työ on kamalan raskasta ja tylsää.

Cho: Voi se joskus olla sitäkin. Mutta yleensä on hienoa, kun saa jonkun työn valmiiksi ja asiakas on tyytyväinen.

POM: Mitä se työ oikeastaan tarkoittaa? Onko se työtä, jos menen kaivamaan takapihalle ja teen kasvimaan?

Cho: Saattaa se ollakin. Sinä teet silloin jotakin hyödyllistä, josta joku voisi myös maksaa sinulle palkkaa. Työssä on yleensä joku tavoite, joka pitäisi saada valmiiksi. Sitten yhdessä tehdään suunnitelma, miten se onnistuu. Sitten tehdään, eli laitetaan ne hihat heilumaan. Ja lopuksi arvioidaan, miten työ sujui. Ja tuotos lähetetään asiakkaalle.

Kertoja: POM kuvitteli mielessään itsensä monessa kiinnostavassa työssä. Hän rakensi puutaloja, huonekaluja, pieniä puisia koriste-esineitä ja tulitikkuja. Hän naputti tietokoneella pitkiä ja vaikeita ohjekirjoja keksimiensä huonekalujen kokoamisohjeiksi, koska ne tietenkin teleportattaisiin asiakkaalle osina. Sitten hän kuvitteli olevansa poliisi, internetin siivooja, lentotaksikuski, bussikuski, veturin ohjelmoija, merikapteeni, lentäjä ja astronautti.

Kertoja: Ja sitten POM muisti, että täällähän hän on, Chon työpaikalla.

POM: Tiesitkö sinä jo koulussa, mikä sinusta tulee isona?

Cho: Kyllä minä ensimmäisen ammattini tiesin. Minä rakensin ja korjasin rakettireppuja. Sitten opiskelin korjaamaan myös robotteja. Lopulta halusin työskennellä myös ulkona, ja siksi teen myös kaupunkipuutarhurin töitä iltaisin ja viikonloppuisin. Ihminen voi elämänsä aikana tehdä monenlaisia töitä, ja aina voi oppia uutta.

POM: Rakas lokikirja. Muistiin: työ on sitä, että tehdään jotakin hyödyllistä tavoitteellisesti. Elämänsä aikana voi tehdä montaa erilaista työtä. Joskus yhdessä, joskus enemmän yksin. Joskus työpaikalla, joskus etänä vaikkapa kotoa käsin.

 

  • Millaiset ammatit kiinnostavat teitä?
  • Minkälaisia tulevaisuuden ammatteja keksitte?
  • Minkälaisia taitoja tarvitaan koulussa sekä työpaikalla?

 


OMAT TEHTÄVÄT (30 min)


Kerhovihoissa on ohjeistus tehtävien tekemiseen. Kerholaiset suorittavat verkkotehtäviä omaan tahtiin. Tärkeää on, että jokaiselle jää aikaa oman Aikaseikkailijan ammattialan valitsemiseen ja värittämiseen.

  • Tehtävä 1. Ammattialat 
    Tunnistaa erilaisia ammattialoja ja ammatteja. Tutustuu myös tulevaisuuden ammatteihin.
  • Tehtävä 2. Ammatit sekaisin 
    Tunnistaa erilaisia ammatteja ja oivaltaa, että eri ammateissa tarvitaan erilaista osaamista.
  • Tehtävä 3. Mistä rahaa saa? 
    Oivaltaa eri rahanlähteitä eli tuloja. Tehtävän yhteydessä voidaan pohtia erilaisia menoja ja rahankäyttöä.

Siirry tehtäviin


RYHMÄTEHTÄVÄ (15 min)


Tehtävän kuvaus: Aikaseikkailijoiden työtehtävänä on rakentaa mahdollisimman korkea torni.

Tehtävän kulku:

  1. Kerholaiset jaetaan pieniin ryhmiin esimerkiksi numeroiden avulla.
  2. Kerrotaan tehtävänanto kerhovihkon avulla. Ryhmien tulee rakentaa mahdollisimman korkea torni 5 minuutin aikana.
  3. Jaetaan jokaiselle ryhmälle kaksi sanomalehteä ja teippirulla. Ennen rakentamista ryhmien tulee sopia työtehtävistä.
  4. Aloitetaan rakentaminen ja laitetaan puhelimen tai netistä löytyvä ajastin päälle (etsi: online timer).
  5. Tornit mitataan ja ryhmät esittelevät torninsa muulle ryhmälle. Lopuksi julistetaan voittajaksi se ryhmä, joka on kasannut korkeimman tornin.
Osaamismerkki

Ryhmätehtävän lopuksi kaikille kerholaisille annetaan osaamismerkki, joka kiinnitetään kerhovihon karttaan. Kerhokerralla suositeltavat osaamismerkit ovat: harkitsevaisuus, vaatimattomuus ja itsesäätely. Osaamismerkkeihin voi tutustua vahvuusjulisteen avulla (numerot: 9, 10 ja 11).

Osaamismerkin antaminen:

  1. Havainnoidaan leiriläisten tekemistä ryhmätyön aikana.
  2. Annetaan osaamismerkki ja kuvataan, kuinka tämä näkyi toiminnassa: ”Kun teit X, käytit…”
  3. Pohditaan yhdessä, missä vahvuudet ovat hyödyksi.

Vinkki! Hyödynnetään itse- ja vertaisarviointia osaamismerkkien antamisessa. Kerholaiset voivat itse tai yhdessä pohtia, minkä osaamismerkin he ryhmätehtävästä saavat.

 


PURKU (15 min)


Istuudutaan rinkiin ja pohditaan kysymyksiä, joita Aikaseikkailijoille kannattaisi esittää, jotta heihin tutustuttaisiin paremmin. Kannusta kaikkia vastaamaan esitettyihin kysymyksiin. Esimerkkikysymyksiä:

  • Minkä ammattialan Aikaseikkailija valitsi? Miksi?
  • Mitä työtä Aikaseikkailija tekee?
  • Minkälaista osaamista työ vaatii?
  • On hyvä, että ihmiset ovat hyviä tekemään eri asioita. Hienoja asioita saadaan luotua, kun kaikkien osaaminen otetaan käyttöön.
  • Eri alojen ammattilaisia toimii myös koulussa. Esimerkiksi opettajat, keittäjät, siivoajat, terveydenhoitajat ja vahtimestarit. Kaikkien näiden eri ammattien ansiosta koulu on turvallinen ja mukava paikka oppia.
  • Työelämätaidot ovat taitoja, joita kaikki tarvitsevat töissä. Näitä taitoja ovat esimerkiksi tiimityöskentely, ongelmanratkaisu, kärsivällisyys, uteliaisuus ja luovuus. Näitä taitoja harjoitellaan myös koulussa.
  • Osa ammateista katoaa mutta uusia syntyy aina tilalle. Ammatteja, kuten tukkimiestä, hissityttöä ja puhelinvaihteen välittäjää ei tänä päivänä enää tarvita. Sen sijaan, tulevaisuuden ammatteja voivat hyvin olla peukutusmanageri, kaupunkiviljelijä ja manipulointietsijä.
  • Rahaa voi saada useista eri lähteistä. Näitä voivat olla viikko- tai kuukausiraha, palkka työnteosta, saatu lahjaraha, panttipullojen palautuskuitti tai kirpputorilla myyminen.
  • Rahankäytössä on tärkeää, että tulot ja menot ovat tasapainossa. Jos viikkoraha ei riitä makeispussin ostamiseen, pitää harkita edullisemman ja pienikokoisemman makeispussin ostamista.
  • Rahaa on helppo tuhlata milloin ja missä vai mutta säästäminen vaati tahtoja ja malttia.
  • Ryhmätehtävässä harjoiteltiin ryhmätyötaitoja, joita tarvitaan niin koulussa kuin työelämässä.
  • Kerro seuraavan kerhokerran aihe.
  • Kerää lopuksi kerhovihot talteen seuraavaa kerhokertaa varten.

Siirry ohjaajan oppaaseen  Seuraava kerhokerta


 

Takaisin ylös