Kummioppilastoiminta

Kummioppilastoiminta tukee alakoulun oppilaiden osallisuutta ja kouluviihtyvyyttä. Kummioppilaat ovat yleensä 5.-6. luokkalaisia, jotka auttavat ensimmäisen luokan oppilaita tutustumaan kouluun ja luokkatovereihin. Tavoitteena on luoda kouluun yhteisöllisyyttä ja edistää uusien oppilaiden turvallista koulun alkua ehkäisemällä kiusaamista ja yksinäisyyttä. Lapsen ensimmäinen kouluvuosi luo pohjaa koko kouluajalle. 

Kummioppilaat voivat lukuvuoden aikana osallistua yhteisille oppitunneille ekaluokkalaisten kanssa ja järjestää heille  esimerkiksi välituntileikkejä, retkiä, juhlia ja askarteluhetkiä. Kummioppilaat saavat tehtäväänsä perehdytyksen.

MLL on kehittänyt ja tukenut kummioppilastoimintaa 1970-luvun lopulta lähtien. Toiminnan juuret ovat yläkoulujen tukioppilastoiminnassa.

Ajankohtaista 

Kummioppilastoiminnan opas on julkaistu! Opas sisältää tietoa ja vinkkejä kummitoiminnantavoitteista ja toteuttamisesta sekä koulutusmallin
 4.–6.-luokkalaisten perehdyttämiseen koulunsa aloittavien
oppilaiden kummeiksi. Harjoituksissa pohditaan kummioppilaan roolia ja
tehtäviä sekä harjoitellaan tunne- ja vuorovaikutustaitoja. Tutustu oppaaseen.


Kaveritaidot kaikille – opas on opetusmateriaali luokanopettajille. Lue miten kummioppilastoiminnassa voidaan tukea kaveritaitoja ja toisen huomioimista. Tutustu oppaaseen.

Tilaa MLL:n opettajan uutiskirje niin saat kuusi kertaa vuodessa ajankohtaista tietoa MLL:n aineistoista ja koulutuksista opettajille. Tilaa uutiskirje.

Toimintaa koulun arjessa

Mietitkö, miten käynnistää kummioppilastoiminta koulussasi? Lue tästä.

·       Kaipaatko ideoita koulunne kummioppilastoimintaan? Tutustu vinkkeihin.

·       Minkälaisia materiaaleja kummioppilastoiminnassa voi hyödyntää? Tutustu aineistoon.

        Tiesitkö, että koulun kummioppilastoiminnassa voidaan tehdä yhteistyötä MLL:n paikallisyhdistyksen kanssa? Lue lisää.