Koulun rooli kiusaamistilanteessa
Kiusaamistilanteiden selvittely vaatii rakentavaa ja hyvää yhteistyötä kaikilta osapuolilta: niin vanhemmilta kuin koulun henkilökunnalta. Kiusaaminen voi olla kuormittava tilanne koulun aikuisille ja kiusaamistilanteiden selvittely voidaan kokea haasteellisena. Miten hoitaa laadukas opetustyö, huolehtia oppimisympäristön turvallisuudesta ja selvittää kiusaamistilannetta oikeudenmukaisesti kaikkien osapuolien kanssa?
Vanhemmalle oman lapsen kiusatuksi joutuminen aiheuttaa suurta huolta lapsen turvallisuudesta ja tulevaisuudesta. Joskus on ammattilaisena vaikeaa kohdata vanhemman hätä. Tällöin voi auttaa tieto siitä, että taustalla on vanhemman huoli omasta lapsesta ja joskus myös tietämättömyys siitä, miten kiusaamistilannetta selvitetään koulussa.
Vanhemmat kaipaavat tietoa siitä, mitä he voivat kiusaamistilanteessa tehdä. Heidän on tärkeä tuntea kiusaamisen selvittelytavat koulussa ja lapselle suunnatut tukitoimet kiusaamistilanteissa. Näitä ovat esimerkiksi opiskeluhuollon palvelut, joista tulee tiedottaa vanhempia.
Vanhemmille ei ole aina selvää, miten kiusaamiseen puututaan oman lapsen koulussa. Kannattaa perehtyä oman koulun kiusaamisen vastaiseen suunnitelmaan, antaa se vanhempien nähtäväksi ja keskustella sen sisällöstä. Koululla on velvollisuus viestiä siitä, miten kiusaamista ennaltaehkäistään, miten siihen puututaan ja seurataan.
Vanhemmat kokevat joskus olevansa ulkopuolisia koulun toiminnasta. Kun kiusaamistilanteita selvitetään epätietoisuus koetaan usein kuormittavana. Vanhempia rauhoittaa tieto ja etenkin kokemus siitä, että asialle tehdään jotain. Vanhemmille on hyvä kertoa ainakin seuraavat asiat:
- mitä on tehty
- mitä tehdään seuraavaksi
- miten tilannetta seurataan
- kehen voi olla yhteydessä, jos on jotain kysyttävää.
Välillä on hyvä jakaa väliaikatietoa siitä, että asiaa selvitetään edelleen. Jos vanhemmat eivät kuule mitään tilanteesta pitkään aikaan, se voi antaa vaikutelman siitä, ettei mitään tapahdu, vaikka koulussa tehtäisiinkin erilaisia toimenpiteitä. Vanhemmille saa myös kertoa, ketkä ovat olleet osallisina kiusaamistilanteessa.
Toimiva yhteistyö vanhempien kanssa sekä kodin ja koulun välinen tiedonkulku mahdollistaa tehokkaan puuttumisen kiusaamistilanteissa. Kiusaamista kokevan lapsen näkökulmasta on tärkeää, että hän saa riittävän tuen sekä kotona että koulussa. Kodin ja koulun yhteistyön rakentaminen vaatii aikaa ja yhteydenpitoa koko lukuvuoden aikana eikä vaan silloin, kun jotain ikävää tapahtuu. Hyvä yhteistyö mahdollistaa molemminpuolisen luottamuksen rakentumisen ja helpottaa yhteydenpitoa myös vaikeissa asioissa. Muista, että sinulla on oikeus saada tukea omalta esihenkilöltäsi kiusaamistilanteiden selvittämistä varten.
Tiedon lisäksi vanhemmat kaipaavat kohtaamista ja sitä, että heidän kokemansa hätä ja huoli otetaan vastaan.
Joskus vanhemmat saattavat kokea, ettei heidän huoltaan oteta vakavasti tai he saavat hankalan vanhemman leiman koulussa. Oman lapsen kiusatuksi joutuminen voi olla pahimmillaan traumaattinen kokemus ja vanhemman tunnereaktiolle voi olla ymmärrettävä syy. Pohdi hetki, miltä vanhemmasta saattaa tuntua. Mitä kaikkea hänen tunnetilansa taustalla voi löytyä?
Pyri kuuntelemaan vanhemman kertomaa ja ottamaan hänen huolensa vastaan. Kun jokainen osapuoli kokee tulevansa kuulluksi, yhteistyö todennäköisesti helpottuu. Jos yhteisen keskustelun jälkeen vaikuttaa siltä, että vanhempi kaipaa edelleen tukea tunteidensa ja tilanteen käsittelyyn, voit ohjata hänet matalalla kynnyksellä esimerkiksi MLL:n Vanhempainpuhelimeen.