Siirry sisältöön

Lapsen ikään sopivat elokuvat

Vanhemman voi olla toisinaan vaikea arvioida, millaisia elokuvia lapselle voi valita katsottavaksi. Sopivan sisällön valinnassa auttavat elokuvien ja ohjelmien ikärajat. Jokainen lapsi ja nuori on kuitenkin yksilö – muista, että sinä itse tunnet oman lapsesi parhaiten!

Kuvaohjelmalain mukaan elokuvat luokitellaan sellaisen sisällön perusteella, joka voi olla haitallista lapsen kehitykselle. Ikärajan asettamisessa huomioidaan elokuvan väkivalta, seksi, päihteiden käyttö ja ahdistusta herättävä sisältö.

Elokuvien luokittelua valvoo Kansallinen audiovisuaalinen instituutti. Voit tutustua ikärajojen perusteisiin tarkemmin Ikärajat.fi-palvelussa. Sivustolla voit myös antaa palautetta elokuvien ikärajoista.

Elokuvateatterissa ikärajasta voidaan joustaa korkeintaan kolme vuotta, kun lapsi on aikuisen seurassa. Ikäjousto ei koske ikärajaa 18.

Ikärajat.fi -sivustolle


Media-avain tarjoaa tietoa monipuolisesti

Media-avain on vanhemmille suunnattu verkkosivusto, jonka tuottaa elokuvakasvatuksen asiantuntijajärjestö Koulukino. Media-avain antaa perheille ennakkotietoa elokuvista ja neuvoo, kuinka elokuvaelämyksistä voi puhua yhdessä lapsen kanssa.

Asiantuntijaraati esikatselee ja arvioi teatterilevitykseen tulevia elokuvia kasvatuksen, myönteisten viestien ja medialukutaidon näkökulmasta. Media-avain arvioi muun muassa elokuvien tarjoamia roolimalleja ja soveltuvuutta tietyn ikäiselle katsojalle. Voit tutustua Media-avaimen kriteeristöön tarkemmin heidän nettisivuillaan.

Media-avain -sivustolle

Aiheeseen liittyvät

Takaisin ylös