Lapset ja media

Kirjat, internet, elokuvat, tietokonepelit, mainokset, televisiot, valokuvat ja kännykät ovat kaikki mediaa ja osa pienenkin lapsen elämänpiiriä. Vanhemman ei tarvitse itse olla mediataituri tai tietokonevelho opastaakseen lasta elämään tämän päivän maailmassa. Lapset tarvitsevat sekä suojelevaa että sallivaa mediakasvatusta.

Lapsi tarvitsee mediankäytössään opastusta ja tukea, mutta myös paljon kuuntelua, läsnäoloa ja yhdessä tekemistä, jotta hän oppii käyttämään mediaa vastuullisesti, tietoisesti ja kunnioittavasti. Vanhemmat antavat lapsille esimerkkejä ja käyttäytymismalleja.

Se, miten lapsi mediaa käyttää, muodostuu paljolti kodin esimerkin perusteella. Tärkeitä ovat myös vanhempien asettamat rajoitukset ja säännöt. Vanhemmat ovat lapsen tärkeimpiä mediakasvattajia. Perheen mediankäyttöä pohtimalla voi oivaltaa, miten oma tai perheenjäsenten mediankäyttö voi vaikuttaa lapseen.

Vanhemmista saattaa välillä tuntua, etteivät he ymmärrä lastensa mediamaailmaa eivätkä osaa opastaa heitä median käytössä. Vanhemman ei kuitenkaan tarvitse tietää kaikkea esimerkiksi Instagramista, Snapchatistä tai Jodelista.

Valikosta löydät vinkkejä lasten mediankäyttöön ja mediakasvatukseen.

 

Aiheeseen liittyvät

Lisätietoa lasten mediankäytöstä

Lapset ja median käyttö ikäkausittain