Siirry sisältöön

Haitalliset ja vaaralliset somehaasteet

Haitalliset ja vaaralliset somehaasteet ovat internetissä leviäviä ilmiöitä, jotka voivat aiheuttaa fyysistä tai psyykkistä haittaa niihin osallistuville. Tällaiset haasteet voivat olla vaarallisia terveydelle, turvallisuudelle tai hyvinvoinnille.

Haasteet leviävät usein erityisesti videopohjaisilla somealustoilla.

Somehaasteet leviävät nopeasti ja voivat muodostua lasten ja nuorten keskuudessa tunnetuiksi ilmiöiksi.

Kaikki haasteet eivät suoraan kehota tekemään mitään tai sisällä haaste-sanaa. Ilmiöön vain alkaa osallistumaan ihmisiä, jotka postaavat someen oman versionsa jostain tempusta tai suorituksesta. Lapsen voi olla vaikeaa tunnistaa ilmiötä haasteeksi. Paine osallistua tällaisiin temppuihin tai haasteeseen voi kasvaa, koska lapselle ja nuorelle voi syntyä kuva, että hän jää jostain merkittävästä paitsi.

Somehaasteet voivat olla harmitonta, hauskaa ja yhteisöllistä ajanvietettä. Sellaisia ovat usein esimerkiksi tanssihaasteet tai haasteet, joissa levitetään tietoisuutta jostain tärkeästä asiasta. Osassa haasteista taas voidaan yllyttää syömään jotain ei niin tavanomaista tai tekemään uhkarohkeita fyysisiä temppuja. Joskus toisaalta jonkin tavanomaisenkin ainesosan liiallinen nauttiminen voi olla vahingollista.

Pahimmillaan somehaaste voi olla hengenvaarallinen. Lapsen ja nuoren voi olla vaikea arvioida, millainen haaste on fyysiselle tai psyykkiselle terveydelle haitallinen.

 1. Ennen kuin osallistut somehaasteeseen, pohdi mitä siitä voi seurata. Suhtaudu varauksella haasteisiin, joissa pyydetään syömään tai juomaan jotain epämääräistä tai valtavia määriä tai kokeilemaan temppuja, joissa on vaarana satuttaa itseä tai muita.
 2. Pyydetäänkö haasteessa paljastamaan henkilökohtaisia tietoja? Et voi tietää, mihin kaikkialle tieto päätyy ja sitä voi olla vaikea saada pois jälkikäteen.
 3. Rikkooko haaste sääntöjä tai lakeja? Pyydetäänkö siinä tekemään jotain luvatonta? Tällainen haaste kannattaa jättää väliin ja ilmoittaa siitä ylläpitoon ja viranomaisille.
 4. Millaisia seurauksia haasteella voi olla itselle tai muille? Voiko siitä koitua pysyvää haittaa?

Jos somehaaste vaikuttaa haitalliselta tai vaaralliselta, kerro siitä aikuiselle. Ilmoita haasteesta ylläpitoon, MLL:n ilmoituskanavaan tai viranomaiselle. Näin turvaat myös muut käyttäjät.

Erilaisia mahdollisesti haitallisia haasteita
 • Vaaralliset ruokahaasteet, joissa kehotetaan syömään jotain normaalista poikkeavaa, outoa tai erityisen suuria määriä, mikä voi johtaa ruokamyrkytykseen tai hengitysvaikeuksiin
 • Syötäväksi sopimattomien aineiden tai asioiden syömiseen yllyttävät haasteet, jotka voivat johtaa myrkytykseen
 • Erilaiset syömättömyyteen tai juomattomuuteen houkuttelevat haasteet
 • Päihteiden käyttöön kannustavat haasteet
 • Rikoksiin kannustavat haasteet
 • Henkilökohtaisten tietojen jakamiseen yllyttävät haasteet
 • Vähäpukeisten tai seksuaalisten kuvien jakamiseen yllyttävät haasteet
 • Vaaralliset fyysiset haasteet, kuten esimerkiksi erityisen uhkarohkeat temput
 • Kiusaamiseen, häirintään, syrjintään tai väkivaltaan yllyttävät haasteet
 • Itsensä satuttamiseen tai itsetuhoisuuteen yllyttävät haasteet

On tärkeää, että aikuiset ovat tietoisia lapsensa mediamaisemasta ja siellä olevista somehaasteista. Ei riitä, että vanhempi käyttää samaa sosiaalisen median kanavaa kuin lapsi, sillä eri käyttäjät näkevät hyvin erilaista sisältöä. Tämän takia on tärkeää käydä lapsen mediankäytöstä jatkuvaa keskustelua lapsen kanssa.

Aikuisen tehtävä on huolehtia lapsen tasapainoisesta ja turvallisesta mediankäytöstä ja suojella lasta mediankäytön haitoilta.

Lue lisää

”Netissä ja etenkin TikTokissa ja Instagramissa tulee vastaan jos jonkinmoista haastetta. Olen itse kuudennella luokalla ja en voi mitenkään ymmärtää sitä, että jollekin somesuosio olisi tärkeämpi asia kuin oma henki ja hyvinvointi.” 

Kysyimme nuorilta heidän kokemuksiaan ja ajatuksiaan haitallisista somehaasteista. Yli 3 600 nuorta vastasi.

Lue lisää

Aiheeseen liittyvät

Vetoa somejätteihin

Takaisin ylös