Siirry sisältöön

Elämää alle kouluikäisen kanssa

Päiväkoti-ikäinen lapsi kokee suuria tunteita ja kokeilee rajojaan. Välillä tulee kavereiden tai sisarusten kanssa riitaakin, kun kaveritaitoja vasta opetellaan puolin ja toisin. Lapsi oppii vanhemman avulla vähitellen säätelemään tunteitaan ja hallitsemaan käyttäytymistään. Hän ei osaa vielä sanoittaa tuntetilojaan, vaan tarvitsee siihen vanhempien apua. Hyvä muistisääntö on, että  lapsen kaikki tunteet ovat sallittuja, mutta niiden sopivaa ilmaisua on opeteltava.

Vanhemmilla on päiväkoti-ikäisen lapsen kaveritaitojen opettelemisessa ja kaverisuhteiden vaalimisessa suuri rooli. Ystävällinen ja kunnioittava puhe perheen kesken antaa lapselle mallia, joka voi heijastua siihen, miten hän toimii kaverien, päiväkoti- ja koulutoverien, opettajien ja muiden ihmisten kanssa.

Hyvät kaverisuhteet ja turvallinen, kiusaamaton ryhmä ovat tärkeitä asioita lapsen päiväkotiajalle. Vanhemman kannattaa olla myös itse aktiivinen ja ottaa kaveriasioita puheeksi lapsen ryhmän työntekijöiden kanssa, sillä lapsi toimii vertaisryhmässä usein eri tavoin kuin kotona.

Aiheeseen liittyvät

Takaisin ylös