Siirry sisältöön

Näin syntyy riittävän hyviä vanhempia

Tyhjentävää selitystä tai ohjetta siitä, kuinka tullaan hyväksi vanhemmaksi, ei ole. Jokainen lapsi on ainutkertainen yksilö, jota ei pidä kasvattaa yksinomaan oppaisiin tuijottamalla. Vanhemman on hyvä luottaa itseensä. Lapsi on vanhemmuuden paras peilikuva.

Vanhemmat tarvitsevat toisiaan. Hyvässä parisuhteessa lapsikin on turvassa. Jokainen voi ottaa opikseen myös siitä, mitä muut ovat vanhemmuudesta huomanneet ja kokeneet. Älä epäröi pyytää apua, kun sitä tarvitset. Kohtaamalla ja kokemuksia vaihtamalla vanhemmat pystyvät entistä paremmin tukemaan toisiaan elämänsä tärkeimmässä tehtävässä, lapsen kasvattamisessa. Ja kun lapsenlapsi tulee maailmaan, vuorossa on isovanhemmuuden arvokas aika.

Kiintymys syntyy jokapäiväisistä yhdessäolon hetkistä. Se luo perusluottamusta elämään – sekä lapselle että vanhemmille. Kiintymys herättää lapsessa kyvyn rakastaa. Siitä syntyy yhdessäolon malli ja onnellisuuden avain. Lähellä oleminen, koskettaminen ja yhdessä tekeminen antavat arkipäiväisyydelle uuden ulottuvuuden. Anna läheisyydelle aikaa. Se on tie rakkauteen.

Vanhemmuus on ilo – nauti siitä, elä tässä hetkessä, mutta varaudu myös tulevaisuuteen. Lapsella on oikeus olla lapsi ja lupa kasvaa aikuiseksi. Sekä lapsi että aikuinen ymmärtävät päivä päivältä, vuosi vuodelta enemmän itsestään ja toisistaan. Aikuisuuteen mennään lapsen askelin, vanhempaa kädestä kiinni pitäen.

Kysy, miltä tuntuu. Rauhoitu levolliseen yhdessäoloon. Vanhempi auttaa lasta tunnistamaan tunteensa ja tulemaan toimeen niiden kanssa. Osoita, että ymmärrät ja välität, ja että olet kiinnostunut lapsen sielunmaisemasta. Kuuntele, keskustele, lohduta. Jakakaa keskenänne tunteet. Yritä kestää vaikeitakin tunteita, sinun ja lapsesi.

Perusturva merkitsee jakamatonta huomiota, huolenpitoa ja huolehtimista. Tarjoile riittävästi henkistä ja sopivin mitoin ruumiillista ravintoa – niiden avulla kehittyy onnellisia ihmisiä, pieniä ja suurempia. Rakenna tukeva kasvualusta. Ruoka ja uni ovat käytännön rakkautta. Turvaa tuttu, säännöllinen elämisen rytmi.

Ihmiset tarvitsevat yhteiset säännöt. Vedä perustellusti rajat – ja pidä niistä kiinni. Niillä osoitat välittäväsi. Yritä olla johdonmukainen ja luota itseesi. Opeta syyn ja seurauksen vuorovaikutus. Auta rajojen avulla lasta kasvamaan. Turvaa kasvurauha. Anna lapsen varttua vastuullisuuteen, askel kerrallaan.

Lapsen on saatava leikkiä. Leiki sinäkin, ja naura. Mitä enemmän leikkii, sitä paremmin oppii hahmottamaan sen, mikä on totta ja mikä ei. Hiekkalaatikolla ja urheilukentällä oppii paljon – luovuudesta, mahdollisuuksista, elämän pelisäännöistä. Sieltä on hyvä ponnistaa eteenpäin.

Jokaisen meistä on vastattava elämän antamaan haasteeseen. Vanhemmat ovat elämisen taidoissaan lasta edellä. He ohjaavat avarassa maailmassa ja opettavat kohtaaman ilon ja surun, järkytyksen ja rauhan, onnistumisen ja pettymyksen. He näyttävät, mitä on hellyys, huolenpito ja rakkaus.

Lapsi kertoo paljon – jo ennen kuin oppii puhumaan. Ole tarkkana, katso lasta, kuuntele ja mieti sanoman sisältöä. Vie lapsesi viesti muille vanhemmille, opettajille ja työkavereille. Vaihda kokemuksia. Kohta joku aloittaa saman polun, millä sinäkin kuljet.

Aiheeseen liittyvät

Takaisin ylös