Mitä murrosikäinen tarvitsee vanhemmiltaan?

Kohtaa nuori

Vietä aikaa yhdessä nuoren kanssa, ole aidosti läsnä. Nuori tarvitsee vanhempaa, vaikkei hakeutuisikaan suoraan lähellesi. Ole saatavilla ja lähestyttävissä. Sopikaa esimerkiksi yhden arki-illan pyhittämisestä viikossa pelkästään perheelle. Anna nuoren päättää koti-illan sisällöstä: Esimerkiksi mitä silloin tehdään tai mitä syödään. Myös päivittäiset, yhteiset ateriat ovat tärkeitä hetkiä.

Kiinnostu nuoren elämästä

Ole kiinnostunut nuoren asioista – harrastuksista ja muista nuorelle tärkeistä asioista. Pyydä nuorta kertomaan niistä sinulle hänelle sopivana hetkenä.

Kerro nuorelle, että hän on tärkeä

Osoita nuorelle, että hän on tärkeä omana itsenään. Näytä, että pidät nuoresta hänen itsensä takia, et vain hänen koulu- ja harrastussuoritusten perusteella. Kerro ja kertaa mukavia lapsuusmuistoja. Anna nuoren kuulla, miksi juuri hänen äitinään tai isänään on hyvä olla.

Kehu nuorta

Anna positiivista palautetta nuoren persoonasta, taidoista ja ulkonäöstä: Olet niin fiksu. Ihailen rauhallisuuttasi. Olet kaunis. Pelaat taitavasti jalkapalloa. Kehuvat kommentit juurtuvat positiivisesti nuoren mieleen. Huomaa nuoren onnistumiset ja suhtaudu niihin kannustavasti. Älä kaivele heikkouksia, vaan korosta vahvuuksia.

Kuuntele nuorta

Kuuntele, mitä nuorella on sinulle kerrottavana. Auta nuorta ongelmissa, mutta ethän anna valmiita ratkaisuja. Anna nuoren pohtia ja löytää ratkaisunsa itse. Harjaannuta keskusteluun ja ratkaisujen pohdintaan. Kysy nuoren mielipiteitä ja näkemyksiä asioihin.

Anna nuorelle sopivasti läheisyyttä

Anna nuorelle sopivasti läheisyyttä, siten kuin hän haluaa. Kokeile halausta, hartioiden hierontaa, kosketusta olalle, hiusten harjausta tai vaikka kaverillista painia. Muista, että nuorella on oikeus itse päättää, kuka häneen koskee ja milloin. Kysy nuorelta lupa koskettamiseen.

Kasvata ja kunnioita nuorta

Ole jämäkkä rajojen kanssa ja huolehdi nuoren turvallisuudesta. Älä anna nuoren päättää asioista, joihin hän ei ole vielä kypsä. Pysy aikuisena. Anna nuorelle kuitenkin tilaa myös itsenäistyä: anna hänen päättää itse omaan persoonaansa liittyvistä asioista, kuten musiikkimausta, oman huoneen sisustuksesta ja ulkonäöstä.

Kestä nuoren kuohuntaa

Salli kaikkien tunteiden ilmaisu. Ole kuuntelijana, älä pelästy kuohuvia tunteita. Osoita, että kaikenlaisiin tunteisiin on lupa. Itseään tai toista vahingoittavaa käytöstä ei pidä hyväksyä. Vakuuta nuorelle esimerkilläsi, että vaikka elämässä tapahtuu ikäviäkin asioita, niistä selvitään. Näytä tunteesi avoimesti ja rehellisesti.

Koeta eläytyä nuoren elämään

Yritä muistella, minkälaista oli olla nuori. Kerro joskus lapsellesi omasta nuoruudestasi, anna nuorellesi mahdollisuus tunnistaa itsensä sinun kokemuksissasi. Yritä asettua nuoren asemaan ja eläytyä hänen tunteisiinsa ja kokemuksiinsa – koeta katsoa maailmaa ja itseäsi hänen silmillään. Auta nuorta tarkastelemaan itseään pienen etäisyyden päästä ja ajattelemaan asioita eri näkökulmista. Muistuta nuorta siitä, että asioilla on tapana näyttäytyä eri päivinä erilaisina.

Huolehdi omasta jaksamisestasi

Hoida omaa jaksamistasi. Olet maailman paras vanhempi omalle lapsellesi. Älä epäröi hakea apua silloin, kun on tarve.

Oliko tästä sivusta sinulle hyötyä?

Aiheeseen liittyvät