Vanhemman jaksaminen

Kun vanhempi voi hyvin, lapsi voi hyvin

Omien tarpeiden sivuuttaminen on pienen lapsen vanhemmille luonnollista, mutta jaksaakseen arjessa omiakin tarpeita kannattaa kuunnella. Oma harrastus tai esimerkiksi kavereiden tapaaminen voi olla suuri voimavara arjessa.

Vanhempana ei pidä kokea huonoa omatuntoa kodin ulkopuolisesta ajasta. On suositeltavaa harrastaa omiakin juttuja arjen vastapainona. Tunti–pari kodin ulkopuolella silloin tällöin ei tee kenestäkään huonoa vanhempaa, päinvastoin se voi tehdä ihmeitä omalle jaksamiselle.

Älä epäröi pyytää lastenhoitoapua, jos tuntuu, että tarvitset hetken omaa aikaa tai haluat vaikka nukkua pari tuntia kunnolla.

Vauva aistii häntä hoitavan vanhemman uupumuksen ja voi tuntea olonsa silloin turvattomaksi. Vauvan itku ja levottomuus voivat lisääntyä, säännölliseen rytmiin pääseminen vaikeutua ja vanhemmat uupua entisestään. Väsymyksenkin hetkellä pitää muistaa, että vauva ei itke tahallaan. Vauva odottaa vanhemmiltaan hoivaa ja hellyyttä. Vauvaa ei saa koskaan kohdella väkivaltaisesti.

Jos tunnet, että omat voimasi ovat hiipumassa, hae ajoissa apua. Avun hakeminen osoittaa, että välität lapsestasi ja itsestäsi. Apua voit pyytää neuvolasta ja terveysasemaltasi. Voit myös soittaa MLL:n Vanhempainpuhelimen numeroon 0800 92277 tai kirjoittaa Vanhempainnetin kirjepalveluun. Jos tarvitset tilapäistä lastenhoitoapua, voit olla yhteydessä MLL:n lastenhoitajavälitykseen.

Apua lapsiperheelle

  • Huolehdi jaksamisestasi! Pienikin tauko arkirutiineista auttaa taas jaksamaan eteenpäin. Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen koituu lapsen ja koko perheen parhaaksi.
  • Vuorotelkaa vauvan hoidossa, jotta sekä äiti että isä saavat joskus nukkua kunnolliset yhtenäiset yöunet. Vauva tarvitsee molempia vanhempiaan ja on tärkeää, että hänelle syntyy tiivis suhde molempiin mahdollisimman varhain.
  • Keskustele lähipiirisi kanssa vauvan tai pikkulapsen unesta ja unirytmistä ja siitä, miten ne vaikuttavat perheenne elämään. Voit saada hyviä vinkkejä muilta vanhemmilta.
  • Hae apua, jos väsymys ja uupumus alkavat hallita perheenne elämää etkä kykene iloitsemaan lapsestasi. Käänny neuvolan tai lääkärin puoleen.

Oliko tästä sivusta sinulle hyötyä?

Aiheeseen liittyvät