Hankalat tilanteet arjessa – kuinka lähteä selvittämään?

Tunteet kuuluvat lapsen elämään.  Lapsi vasta harjoittelee tunteiden säätelyä ja tarvitsee sen vuoksi paljon apua aikuiselta tunteidensa tunnistamiseen, ymmärtämiseen ja ilmaisuun.

Tunteet tarttuvat herkästi lapsesta vanhempaan ja toisin päin. Vanhemman voimakas tunnetila vaikuttaa siihen, miten hän tulkitsee lapsen käyttäytymisen.  Tunnekuohussa on vaikea eläytyä lapsen näkökulmaan: silloin voi olla vaikeaa nähdä selvästi mitä tapahtui ja mitä lapsi siinä hetkessä tarvitsi. Vanhempi voi tulla ajatelleeksi lapsen halunneen tahallaan ärsyttää ja olla hankala. Usein lapsen käytökselle löytyy jokin syy, joka tekee lapsen käytöksen hänen kannaltaan ymmärrettäväksi.

Kun tunteet kuohahtavat, on tärkeää ensin rauhoittua. Lapsi tarvitsee usein vanhemman apua rauhoittumiseen. Myös vanhempi voi miettiä, mitkä keinot auttavat häntä pääsemään vahvasta tunnekuohusta yli.

Kun tunteet ja tilanne on rauhoittunut, vanhemman kannattaa palata tilanteeseen ja pohtia rauhassa omasta ja lapsen näkökulmasta, mitä tilanteessa tapahtui. Tilannetta voi pohtia itsekseen tai yhdessä toisen aikuisen kanssa. Tämä auttaa vanhempaa ymmärtämään sekä omaa reaktiotaan että lapsen näkökulmaa. Näin vanhemman on helpompi palauttaa tunneyhteys lapseen ja jatkaa arkea lapsen kanssa.

Vanhempi voi lähteä hankalien hetkien jälkeen miettimään esimerkiksi seuraavia asioita:

  • Mitä tarkalleen ottaen tapahtui (keitä ihmisiä oli paikalla ja mitä he tekivät)?
  • Mitä ajattelit tuossa hetkessä?
  • Entä mitä tunteita sinulla heräsi?
  • Mitä ajattelit lapsen tuntevan? Entä mitä itse ajattelet tilanteesta nyt jälkeenpäin?
  • Mitä ajatuksia tai tunteita lapsella mahtoi olla?
  • Huomasitko, että sinun tunnetilasi vaikutti lapseen tai toisin päin?

Voit lopuksi myös miettiä, oivallatko tilanteesta ehkä jotain uutta.

Aiheeseen liittyvät