Lapsen yksilöllisyyden huomioiminen

Jokainen lapsi on jo syntymästään ainutlaatuinen. Jokaisella lapsella on erilainen luonne ja tapa suhtautua eri asioihin, minkä vuoksi jokainen lapsi kokee tilanteet yksilöllisesti ja reagoi eri tavoin. Edes sisarukset eivät ole samanlaisia. Perheen lapset kokevat tilanteet jokainen omalla tavallaan ja toimivat eri tavoin. Jokaisen lapsen luonteenpiirteissä on myönteisiä ja haastavia puolia. Lasta ei tulisi liikaa vertailla toisiin lapsiin tai sisaruksiin. Lapselle on hyväksi kokea olevansa arvostettu omana itsenään ja saada kehittyä omaan tahtiinsa.

Vanhemmalle pohdittavaksi:

• Mitä ajattelet siitä, millainen sinun lapsesi on?
  • Millaisia luonteenpiirteitä lapsellasi on?
  • Mitkä asiat tekevät lapsestasi erityisen ainutlaatuisen?
  • Missä asioissa lapsesi on erilainen kuin muut perheenjäsenet? Entä samanlainen?
  • Tuleeko mieleesi lähipäiviltä jokin sellainen tilanne, jossa näkyi lapsesi ainutlaatuisuus? Mitä tilanteessa tarkalleen ottaen tapahtui?
  • Mitä luulet, mitähän lapsi koki tuossa tilanteessa?
  • Entä muistatko mitä itse ajattelit tai tunsit tuolloin?

Ihaninta lapsessani

Lapsi nauttii siitä, kun hänestä huolehtivat aikuiset ihailevat häntä ja näyttävät että pitävät lapsesta juuri sellaisena kuin hän on: hiljaisena, riehakkaana, ujona, puheliaana, nauravaisena tai rauhallisena.

Lapsi nauttii, kun kerrot hänelle, että pidät hänestä ja nautit hänen seurastaan. Voit ottaa lapsen kainaloon ja kertoa lapselle, mikä hänessä on mielestäsi erityisen hienoa tai ihanaa. Samalla voit silittää lasta hellästi. Tämä vahvistaa lapsen itsetuntoa ja tunnetta siitä, että häntä rakastetaan.

Lapset ovat hyvin herkkiä vanhempien sanattomille viesteille. Hyväksyntää ja rakkautta voi ja kannattaa osoittaa ilmeillä ja eleillä: hymyilemällä, katsomalla lempeästi, silittämällä, suukottamalla, halaamalla ja ottamalla syliin. Myös yhdessä leikkiminen, pelaaminen tai puuhailu niiden asioiden parissa, joista lapsi pitää, saa lapsen tuntemaan itsensä rakastetuksi. Ajan ja huomion antaminen lapselle saa lapsen tuntemaan itsensä tärkeäksi. Lapsi aistii herkästi sen, että vanhempi välittää hänestä aidosti ja pitää häntä ihanana.

Kysymyksiä vanhemmalle pohdittavaksi:

• Mikä on lapsessani ihaninta juuri nyt?
  • Miltä nämä ihanat piirteet herättävät sinussa?
  • Millä tavoin osoitat lapsellesi rakkautta ja välittämistä?
  • Millaisista hellyydenosoituksista lapsesi pitää?

Aiheeseen liittyvät