Siirry sisältöön

Koulu alkaa, lapsuus jatkuu

Koulun alkaminen on koko perheelle uusi ja jännittävä asia. Lapsen elinpiiri laajenee. Hän liikkuu itsenäisemmin ja joutuu opettelemaan uusia taitoja ja sääntöjä. Lapselta odotetaan omatoimista suoriutumista esimerkiksi koulumatkasta ja vastuuta sovituista asioista.

Vaikka koulu alkaa, ekaluokkalaisen lapsuus jatkuu vielä pitkään. Itsenäiseksi kasvaminen tapahtuu vähitellen ja siinä pieni koululainen tarvitsee vanhemman tukea. Kouluiässä tapahtuu paljon henkisiä ja fyysisiä muutoksia. Vanhemman on hyvä tunnistaa asioita, jotka tukevat koululaisen hyvinvointia ja turvallisuutta.


Pieni koululainen tarvitsee aikuista

Kun koulu alkaa, lapsen vastuu omien asioiden huolehtimisesta kasvaa selvästi ja hän joutuu selviytymään monesta asiasta yksin. Kaikkea ei voi eikä tarvitse osata heti. Lapsesta kasvaa koululainen vähitellen. Lapsi tarvitseekin vielä pitkään vanhemman apua.

Lue lisää

Koulun alku tarkoittaa monessa perheessä myös lapsen ensimmäisen kännykän hankintaan. Mitä vanhemman tulee silloin ottaa huomioon? Ja miksi puhelimen hankintaa voi usein myös lykätä?

Lue lisää

Vinkkilistan oppimisen tueksi voi ottaa avuksi silloin, kun oppiminen ei innosta tai suju. Neuvot ovat helppoja toteuttaa ja vaativat vain vähän aikaa.

Tutustu vinkkeihin

Muistitaulut itsenäisten aamujen ja päivien tueksi

Koululaisen aamu ja koululaisen päivä -muistitaulut ovat pienen koululaisen itsenäisten aamujen ja iltapäivien tuki. Ne auttavat muistamaan tärkeitä asioita ja pitämään sovitut asiat mielessä. Ajatuksena on, että muistitaulu täytetään ja käydään läpi yhdessä vanhemman kanssa. Löydät muistitaulut suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Ladattavat aineistot

Aiheeseen liittyvät

Vinkkejä ja tietoa koulun aloittavan vanhemmalle

Oppimisen harjoittelua

Tukea vanhemmalle

Takaisin ylös