Siirry sisältöön
VAIN VANHEMPAINNETIN KÄYTTÖÖN!

Anna tilaa nuoren kokeiluille

Kuohuvan murrosiän jälkeen aikuisuutta kohti kasvava nuori pohtii minäkuvaansa. Hän pohtii, kuka hän on nyt ja millaiseksi hän haluaa tulla. Itselle tärkeät asiat joutuvat puntariin.   

Jotta oma identiteetti jäsentyisi ja kirkastuisi, nuori kokeilee, testaa ja valikoi. Nuoren harrastukset, ulkonäkö, ihastuksen kohteet tai mielipiteet saattavat vaihtua tiuhaan. Usein nuorelle on tärkeää olla jotain muuta, kuin mitä vanhempi odottaa ja ajattelee. Valmiit mallit eivät kelpaa, on löydettävä jotakin omaa.   

Nuori saattaa alkaa käyttäytyä ja toimia päinvastaisella tavalla kuin vanhempansa. Tiukan ja perinteitä vaalivan vanhemman lapsi saattaa kauhistuttaa radikaaleilla mielipiteillään ja pukeutumisellaan. Rennon ja boheemin vanhemman lapsi saattaa yllättää vanhempansa konservatiivisuudellaan. Toisilla nuorilla itseen sopivien määritelmien löytäminen on vaikeampaa ja omaa minää on etsittävä eri vaihtoehtojen äärilaidoilta.    

Niin kauan kun kokeilut eivät ole haitaksi nuoren fyysiselle tai psyykkiselle terveydelle, erilaisten asioiden ja toimintatapojen testaaminen kuitenkin kannattaa. Vain kokeilemalla nuori löytää itselle mielekkäimmän tavan olla ja elää. Etsimiseen kuluu usein runsaasti aikaa. Jollain tasolla etsiminen jatkuu koko ihmiselämän.   

Vanhempi saattaa olla tyytyväinen, jos nuori elää ja toimii hänen arvostamiensa asioiden mukaisesti ja valitsee samannäköisen tien elää. Onnellista on, jos nuori on pohtinut, kokeillut ja vertaillut asioita ja päätyy tähän oman etsinnän kautta. Peruskoulunsa päättäneet nuoret ovat kuitenkin yleensä vasta vaiheessa, jossa omaa identiteettiä selkiytetään. Omaksi itsenäiseksi minäksi kehittyminen ei tapahdu helposti, nopeasti tai yksinkertaisesti. Jos nuori omaksuu täysin kyseenalaistamatta vanhemmaltaan tietynlaisen mallin toimia ja käyttäytyä, saattaa hän kehittyä myöhemmässä elämässäänkin toisten mielipiteistä riippuvaiseksi aikuiseksi, jonka käsitys itsestä on hatara.    

Nuoret ovat yksilöitä. Kaikki nuoret eivät tee näkyviä, rajuja irtiottoja tai kokeiluja. Jokaisen itsenäistymiskehitys etenee omassa tahdissaan. Jokainen nuori tarvitsee vanhempansa tukea ja suojaa. Oman nuoren yksilöllisten piirteiden tunnistaminen ja arvostaminen on tärkeää. Nuoren on voitava tuntea, että häntä arvostetaan ja hänet hyväksytään omanlaisenaan.    

Vaikka nuori haluaa tuntea itsensä irralliseksi vanhemmastaan, hän kuitenkin kaipaa kipeästi aikuisten hyväksyntää ja arvonantoa omille mielipiteilleen ja valinnoilleen. Hän haluaa kokea, että hänen ratkaisujaan tuetaan ja arvostetaan ja että häneen aletaan vähitellen suhtautua kuin tulevaan aikuiseen. Kannustaminen ja kehuminen ovat hunajaa nuoren epävarmalle mielelle.   

MLL

Sopivan välimatkan löytäminen vanhemman ja aikuisuutta kohti kasvavan nuoren välillä voi olla haastavaa. Lapsen kasvaessa vanhempi joutuukin asemoimaan itsensä aina uudelleen ja miettimään miten antaa nuorelle sopivasti vapautta, mutta myös rajoja.

Täällä voit keskustella aiheen herättämistä tunteista muiden vanhempien kanssa.

Mitä mieltä

15 v haluaa uusien luokkakavereiden kanssa illanvieton päätteeksi jäädä yöksi kaverille, jonka vanhemmat poissa. Mitä mieltä, en tunne nuoria tai vanhempia lainkaan. Tähän saakka toiminut sovitusti. Kiitos.

Vastaa aiheeseen: Turvallisesti itsenäiseksi

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Aiheeseen liittyvät

[helpful]
Takaisin ylös