Siirry sisältöön

Miten puhua lapselle seksuaalisesta houkuttelusta ja häirinnästä?

Alkuperäinen teksti on julkaistu oppaassa “Kysy, kohtaa, kuuntele. Opas seksuaalisen houkuttelun ja seksuaaliväkivallan ennaltaehkäisyyn nuorisotyössä”, Koordinaatti.

Vaikka tässä artikkelissa puhutaan nuorista, voi seksuaalisen houkuttelun ja häirinnän kohteeksi joutua myös lapsi. 

Lapsi voi kuulla kavereilta tai nähdä uutisia seksuaalisesta houkuttelusta, häirinnästä ja välivallasta. Aikuisen on hyvä keskustella lapsen kanssa siitä mitä seksuaalinen häirintä ja kaltoinkohtelu pitää sisällään. Ihan pienille lapsille ei tarvitse aihetta avata, mutta lasten kanssa, jotka koulun/kaveriporukan ja median välityksellä ovat tapahtumiin yhteydessä, on hyvä käydä keskustelua, joka yhtäällä auttaa käsittelemään asiaa ja toisaalta antaa tietoa, joka voi ennaltaehkäistä tapahtumia.

  • Kysy mitä lapsi tapahtumista on kuullut?
  • Kysy mitä hän tapahtumista ajattelee, minkälaisia tunteita hänessä herää?
  • Kerro faktat, mutta älä täytä lapsen mieltä yksityiskohdilla tai liiallisilla tunneilmaisuilla. Esimerkiksi:
    – ”on käynyt niin surullisesti, että lapsia/nuoria on joutunut aikuisen väkivallan kohteeksi”
    – ”suuri osa ihmisistä haluaa toisille hyvää, mutta kaikki eivät”
    – ”on tärkeä keskustella näistä asioista, että tulevaisuudessa voisi osata suojautua tällaisilta tapahtumilta”
    – ”kukaan ei saa koskea toisen kehoon millään tavalla ilman toisen lupaa”
  • Kysy enemmän kuin itse puhut. Näin saat kartoitettua sitä mitä lapsi tilanteessa kokee ja tuntee.

Vanhempi tukee lapsen ja nuoren turvallista netin ja sosiaalisen median käyttöä parhaiten olemalla siitä arjessa kiinnostunut. Kiinnostus lapsen tai nuoren sosiaalisen median käyttöön ja arkiset keskustelut verkon riskeistä rakentavat parhaimmillaan suhdetta, jossa lapsi tai nuori mahdollisimman todennäköisesti uskaltaa kertoa aikuiselle itseä hämmentävistä yhteydenotoista tai viestittelystä verkossa.

  • Ole kiinnostunut lapsesi netinkäytöstä: Keiden kanssa lapsi on verkossa ja sosiaalisessa mediassa tekemisissä? Kuka voi nähdä lapsen tai nuoren verkkoon lisäämiä omia kuvia tai muita sisältöjä.
  • Muistuta, että netissä ei pidä jakaa itsestään henkilötietoja, eikä viestinvaihtoon pidä lähteä tuntemattoman kanssa.
  • Pyydä ja kannusta lasta kertomaan heti aikuiselle, jos mitä tahansa omituista tapahtuu.
  • Auta kertomisessa; kerro että ”jos tapahtuu jotain, mitä et ymmärrä tai joka on hämmentävää, riittää, että sanot minulle, että: ”nyt kävi jotain outoa… tai nyt kävi jotain sellasta, josta on hankala puhua,…”
  • Kerro että vaikka joku henkilö saattaa tuntua netissä mukavalta kun hän vaikka kehuu sinua, niin on hyvä muistaa, että netissä voi valehdella ikänsä ja sukupuolensa, eli siellä voi olla kuka tahansa. Vaikka olisittekin jutelleet useamman kerran niin hän ei silti ole tuttu ihminen. Kerro, että on valitettavasti olemassa aikuisia ihmisiä, jotka houkuttelevat lapsia ja nuoria lähettämään itsestään kuvia, kehuvat niitä ja sitten saattavat ehdottaa tapaamista. Heihin ei pidä luottaa eikä uskoa puheitaan.
  • Kerro ettei lapsi koskaan saa suostua tapaamaan netissä kohtaamansa ihmistä ja siitä kannattaa aina kertoa vanhemmalle, jos joku sellaista ehdottaa.

Ladattavat materiaalit

Mediakasvatuksen tueksi

Aiheeseen liittyvät

Mediakasvatuksen tueksi

MLL:n mediakasvatuskoulutukset

Ruutujen lumo -uutiskirje

Takaisin ylös