Siirry sisältöön

Opasta nuorta miten toimia epämiellyttävässä tilanteessa

Alkuperäinen teksti on julkaistu oppaassa “Kysy, kohtaa, kuuntele. Opas seksuaalisen houkuttelun ja seksuaaliväkivallan ennaltaehkäisyyn nuorisotyössä”, Koordinaatti.

Vaikka tässä artikkelissa puhutaan nuorista, voi seksuaalisen houkuttelun ja häirinnän kohteeksi joutua myös lapsi. 

Vahvista nuoren kykyä kieltäytyä epämukavalta tuntuvasta vuorovaikutuksesta. Painostuksenkin alla nuoren on hyvä osata pitää puoliaan. On tärkeää, että nuori osaa toimia käyttämässään sosiaalisen median kanavassa. Pitää osata estää, blokata ja ilmiantaa asiaton sisältö, yhteydenotto tai käyttäjä ylläpidolle ja tarvittaessa poliisille.

Viestit voi tallentaa kuvakaappauksella, jotta niistä jää tarvittaessa todistusaineistoa. Jos kuvakaappausta ei voi ottaa, muistuta nuorta, että puhelimen näyttöä voi myös kuvata toisella laitteella. Kannusta nuorta asettamaan sosiaalisen median tilinsä ja käyttäjänsä yksityisiksi, sillä julkisista tileistä muut käyttäjät saavat paljon avointa tietoa tilin omistajasta. Nuoren tulee tietää, että hänen ympäriltään löytyy aikuisia, jotka haluavat tietää, jos hän on pulassa, tarvitsee apua tai jos jotain on mennyt pieleen.

Nuorta on hyvä säännöllisesti muistuttaa, että asiattomista ja ahdistavista keskusteluista on lupa poistua ja näissä tilanteissa ei tarvitse olla kohtelias. Nuoren ei tarvitse miellyttää ketään omalla käytöksellään, varsinkaan jos hänen oma turvallisuutensa on vaarannettuna. Ei tarkoittaa ei, myös digitaalisissa ympäristöissä. Tämä pätee niihinkin tilanteisiin, joissa nuori on itse ollut aloitteellinen, vihjaileva, flirttaileva tai provokatiivinenkin. Seksuaalinen häirintä tai houkuttelu ei ole koskaan nuoren vika. Vastuu on aina tekijällä.

Pohdi nuoren kanssa:

  • Minkälainen viestintä on flirttailua? Mistä sen tunnistaa?
  • Mistä voi tietää tykkääkö toinen vihjailevista viesteistä?
  • Mistä tietää, että toisella on epämukava, ahdistunut tai ikävä olo viesteistäsi? Mistä sen voi päätellä?
  • Minkälaiset viestit voi loukata toista?

Ohjeita nuorelle:

  • Mitä vaisto sanoo? Jos hälytyskellot alkavat soida, lopeta keskustelu ja poista henkilö yhteystiedoistasi ja blokkaa tarvittaessa.
  • Painostavassa tai uhkaavassa tilanteessa saa olla töykeä ja lähteä pois keskustelusta vaikka sanomatta mitään. Tärkeintä on, ettei itselle tapahdu pahaa, eikä joudu epämiellyttäviin tilanteisiin.
  • Tallenna oudot, epäilyttävät ja epäasialliset viestit.
  • Ilmoita ylläpidolle. Ylläpidolla on velvollisuus tarkistaa kaikki ilmoitukset.

Ladattavat materiaalit

Aiheeseen liittyvät

Mediakasvatuksen tueksi

Ruutujen lumo- uutiskirje

MLL:n mediakasvatustilaisuudet ja -koulutukset

Takaisin ylös