Parisuhde eri perhetilanteissa

Yksinhuoltajuus ja parisuhde

Eron tai leskeksi jäämisen jälkeen voi viedä aikaa aloittaa uusi suhde. On hyvä antaa aikaa edellisestä suhteesta toipumiselle.

Ihmiset ovat tässäkin asiassa yksilöllisiä. Jonkun voi olla mahdotonta olla yksin ja uusi kumppani on saatava nopeasti. Toinen taas suree entistä suhdettaan pitkäänkin ja voi vasta vähitellen luottaa uuden suhteen mahdollisuuteen.

Jos kysymyksessä on ero, entinen kumppani on edelleen lasten toinen vanhempi. Entiset puolisot ovat eronneet toisistaan, mutta eivät lapsistaan ja ovat vanhemmuuden kautta yhteydessä myös toisiinsa. Jos puoliso on kuollut, hänen muistonsa elää sekä lesken että lasten mielessä.

Voi olla viisasta aloittaa seurustelu uuden kumppanin kanssa varovasti ja vähän kerrassaan. Milloin on sopiva hetki tutustuttaa uusi kumppani ja lapset toisiinsa? Toiset haluavat tehdä sen vasta, kun suhde alkaa tuntua vakavalta. Tilanne on usein lapsille joiltain osin ristiriitainen. Lapset toivovat vanhemman olevan onnellinen, mutta toisaalta uusi ihminen on aluksi vieras ja vie vanhemman huomiota pois lapsesta. Lapsi miettii, mitähän erossa asuva vanhempi tästä asiasta ajattelee. Saanko minä tykätä uudesta isä- tai äitipuolesta? Monenlaiset tunteet nousevat pintaan.

Vaikka tässä tunnemyllerryksessä ei sinällään ole mitään vaarallista, lasta kannattaa suojella turhilta kierroksilta. Lasten reaktioita on syytä kuunnella. Yleensä lapset hyväksyvät uuden kumppanin, jos tämä hyväksyy heidät. Lopullinen päätös on kuitenkin aina aikuisten. Uusi elämäntoveri tekee viisaasti kunnioittaessaan toisen entistä elämää, elossa olevaa tai kuollutta puolisoa, lasten toista vanhempaa.

Samassa tilanteessa eläviä on muitakin, ja monilla paikkakunnilla järjestettävissä eroryhmissä tai -seminaareissa voi käydä läpi yksin jäämisen kipeitä asioita, myös uuden suhteen alkamiseen liittyviä kysymyksiä.

Parisuhde uusperheessä

Uuden kumppanin löytyminen on uusi haaste sekä ratkaistavine kysymyksineen että ilon aiheineen. Se on monessakin mielessä uusi alku. Puolisoilla, ainakin toisella, on kokemusta parisuhteessa elämisestä, ja uudessa suhteessa voi parhaimmillaan välttää karikoita, joihin edellinen suhde karahti.

Lasten kannalta uusperhe voi olla rikas kokemus. Isovanhempiakin voi olla tuplaten, setiä ja tätejä samoin. Vanhemmille uusi rakkaus antaa luottamusta elämään ja vahvistaa omanarvontunnetta.

Kun on jo ennestään valmiita lapsia, sinun, minun ja yhteisiä, eri muunnelmina, parisuhdekin muotoutuu tämän tosiasian ympärille. Uutta parisuhdetta ei voikaan aloittaa täysin tyhjästä, vaan edelliset puolisot tai kumppanit on lasten lisäksi otettava huomioon.

Uuden liiton parisuhteen kysymykset ovat paljolti samoja kuin minkä tahansa parisuhteen, mutta joitakin nimenomaan uusperheen elämään liittyviä asioita kannattaa nostaa esiin:

  • Säännöllinen tapaamisrytmi usein helpottaa ja tuo turvaa niin lapselle kuin aikuisillekin.
  • Se kenen säännöillä eletään, aiheuttaa usein keskustelua. Uusperheessä tämän perheen vanhemmat päättävät säännöt: ”Meillä tehdään näin.” Omalle lapselle on aina vanhempi, mutta uusperheen molemmat vanhemmat ovat perheen aikuisia.
  • Mustasukkaisuus ja luottamukseen liittyvät tunteet ja kysymykset ovat usein uusperheessä pinnalla, myös puolisoiden välillä. Moni on mustasukkainen puolisonsa lapsille mutta myös entiselle kumppanille. Tällaiset tunteet on syytä selvittää keskustellen, niitä ei tarvitse hävetä eikä niistä tarvitse kantaa syyllisyyttä. Puhumalla ne voidaan voittaa.
  • Uusperheessä puolisoilta edellytetään joustavuutta. Uusperheessä eläminen jos mikä on parisuhteen korkeakoulu. Siinä suhdetta kannattaa hoitaa erityisellä antaumuksella.

 

Aiheeseen liittyvät

Apua ja tukea