Siirry sisältöön

Vanhemman tunteet ja tarpeet

Vauvan ja vanhemman väliseen vuorovaikutukseen vaikuttavat monet seikat, esim.

vauvan temperamentti ja terveydentila
vanhemman persoonallisuus
vanhemman aiemmat elämänkokemukset ja nykyinen elämäntilanne
muiden sisarusten tarpeet.

Täydellistä vanhempaa tai vuorovaikutussuhdetta ei ole olemassakaan, riittävän hyvä riittää. Vauva-aika on myönteisyydestä, onnesta ja ilosta huolimatta myös vaativaa. Jonkin asteinen synnytyksen jälkeinen alakulo ja herkkyys on tuttua lähes kaikille äideille. Se helpottuu usein ensi viikkojen ja kuukausien aikana. Vauvan hoidostakin pitää välillä saada pientä taukoa ja aikaa omaan lepoon ja virkistäytymiseen. Myös isään kohdistuu uudenlaisia paineita, ja isän mielessä voi olla ristiriitaisia tunteita.

Jos vanhemman mielen täyttää jatkuva alakulo ja elämä ja vauvanhoito tuntuvat lähes koko ajan liian raskailta velvoitteilta, apua kannattaa hakea ajoissa, esim. neuvolasta. Synnytyksen jälkeisestä masennuksesta arvioidaan kärsivän lähes kymmenesosan kaikista äideistä tai isistä. Masennusta on kaikenlaissa perheissä ja kaikenlaisilla vanhemmilla.

Hoitamattomana vaikea masennus on uhka vauvan ja vanhemman hyvälle varhaiselle vuorovaikutukselle. Apua on saatavilla, avun hakeminen osoittaa välittämistä ja pärjäämistä. Synnytyksen jälkeisen masennuksen oireita ovat mm.:

epätoivon tunteet
itkuisuus
väsymys, jota nukkuminen ei helpota
tuskaisuus, pelokkuus ja suoranaiset paniikkitunteet
kireys ja vihamieliset ”räjähtelyt”
keskittymiskyvyn vaikeudet
ruokahalun muutokset ja uniongelmat
mielen täyttävät pakkoajatukset, joille ei usein ole perusteita.

Takaisin ylös