Siirry sisältöön

Lapsen havainnointi kaverisuhteissa

Lapsella on omat kokemuksensa, ajatuksensa ja tunteensa jo ihan pienestä lähtien. Työ- ja kotikiireiden lomassa vanhempana voi joskus olla vaikea pysähtyä tietoisemmin ajattelemaan lasta tai leikkimään hänen kanssaan keskittyneesti. On tärkeää oppia tulkitsemaan oman lapsensa viestejä ja auttaa lasta löytämään sanoja tarpeilleen ja tunteilleen. Juttele silloin tällöin lapsen kanssa lyhyesti ja lempeästi niistä tilanteista ja tunteista, joiden kanssa olet huomannut lapsen olevan eniten vaikeuksissa.

Lapsen havainnointi hänen leikkiessään kaverin kanssa on hyvä keino oppia tuntemaan lasta ja hänen kaverisuhteitaan paremmin. Huomaat ehkä jotain lapsesta, jota et muuten arjessa huomaisi. Esimerkiksi mitä hän tykkää leikkiä kaverin kanssa, mikä on hänestä mukavaa, miten hän reagoi kaverin aloitteisiin tai miltä eri asiat hänestä ehkä tuntuvat. Havainnoi lastasi esimerkiksi kotona, pihalla tai leikkipuistossa.

Havainnoi lasta viikon ajan hieman tiiviimmin tai tietoisemmin kuin tavallisesti. Kirjaa itsellesi ylös havaintoja yhdestä sellaisesta hetkestä, joka herätti sinut pohtimaan lapsen viestien ja käyttäytymisen merkitystä sekä ajatuksia ja tunteita sanojen, ilmeiden ja eleiden taustalla. Voit kirjata havaintosi ylös Huomaa minut! -lomakkeeseen. Pohdi lopuksi, opitko lapsesta jotain uutta tai voitko hyödyntää havaintojasi lapsen kaverisuhteiden ja -taitojen tukemisessa.

Saat havainnointiin vinkkejä (millaisiin asioihin kohdistaa huomio) seuraavista kysymyksistä:

  • Mikä tilanne: Keitä on paikalla? Mitä tapahtuu? Mitä lapset puuhailevat?
  • Eleet, ilmeet: Miten lapsi käyttäytyy? Millaisia eleitä ja ilmeitä ja liikkeitä hän ilmaisee? Mitä hän kertoo?
  • Toiveita, viestejä: Voit myös kirjoittaa lapsen sanomisia ylös. Millaisia aloitteita hän tekee? Millaisia toiveita hän ilmaisee?
  • Ajatusten arvelua: Millaisista asioista lapsi vaikuttaa olevan erityisen kiinnostunut? Mistä lapsi innostuu erityisesti? Miltä yhteinen leikki mahtaa tuntua lapsesta? Miten se näkyy hänestä? Miten lapsen luonteenpiirteet tulevat ehkä esille? Mitä lapsi ehkä haluaisi tehdä, leikkiä tai kertoa?
  • Tunteiden arvelua: Mitä tunteita lapsi ilmaisee? Miten? Tuleeko mieleesi sanoja tai tapoja, joilla lapsi ilmaisee iloa tai riemua? Mistä voit nähdä, että lapselle tulee paha mieli, häntä harmittaa?
  • Huolien / pelkojen arvelua: Miltä vaikuttaa, mistä lapsi ei pitänyt? Mikä asia ehkä huolestutti lasta tilanteessa
  • Vanhemman mietteitä, pohdi lopuksi: Opitko lapsestasi jotain uutta? Esimerkiksi hänen tavastaan ilmaista itseään? Miten voit hyödyntää havaintoja, kun haluat tukea lasta hänen kaverisuhteissaan?

Ladattavat materiaalit

Takaisin ylös