Eskarirauha

Koulurauhatyö on laajentunut esikouluihin. Eskarirauha tähtää kiusaamisen vastaiseen työhön esikouluissa.

Eskarirauhan julistaminen toimintakauden alussa on hyvä tapa käynnistää lasten, vanhempien ja työyhteisön ammattilaisten kesken kiusaamista ehkäisevä ja kaverisuhteita vahvistava työ. Julistuksen avulla muistutetaan, että kaikkien lasten tulee saada tuntea olevansa arvokkaita ja tärkeitä ryhmän jäseniä. Eskari- ja päiväkotirauhatapahtumassa juhlitaan uuden toimintavuoden alkamista. Juhlassa esitetään lasten itsensä laatima Eskarirauhan julistus, joka voi olla teksti, kuva tai muu tuotos. Julistuksen teema käsittelee yhdessä lasten kanssa valittua teemaa.

Eskarirauhan julistustapahtuman voi järjestää monella tavalla. Tärkeintä on, että lasten osallisuus ja omat ideat näkyvät julistustapahtumassa.

Esimerkkejä Helsingin pilottipäiväkotien julistustapahtumista

Eskarirauha-juhla iltapäivällä päiväkodin pihalla

Tapahtumaan oli kutsuttu mukaan vanhemmat ja sisarukset. Ohjelmassa oli eskarirauhan julistamisen lisäksi toimintarasteja, joissa pohdittiin hyvää kaveruutta sekä yhteinen ongintapiste, jossa lapset ja vanhemmat saivat onkia itselleen jonkin hyvän teon tehtäväksi.

Eskarirauha-juhla omassa ryhmässä

Eskarirauhaa juhlittiin omassa ryhmässä. Eskarirauha-laulu ideoitiin tutun lastenlaulun säveleen. Eskarilaiset voivat käydä julistamassa päiväkotirauhaa myös muissa ryhmissä.

Metsäretki, jossa keskityttiin ystävyyden pohtimiseen

Henkilökunta kuvasi retken ja vanhemmat kutsuttiin katsomaan valokuvanäyttelyä.

Oliko tästä sivusta sinulle hyötyä?

Ladattavat aineistot

Aiheeseen liittyvät