Siirry sisältöön

Testaa tietosi digihyvinvoinnista!

Tiedätkö mitä lapsesi tekee mieluiten netissä tai puhelimellaan?

Mitä sinulle tarkoittaa hyvinvointi digiajassa?

Minkälainen osa mediankäyttö on lapsen tai nuoren arkea teidän perheessä?

Lapsella on kännykkä omassa huoneessa öisin ja aamulla sängystä kömpii väsynyt ja pahantuulinen lapsi. Haittaavatko digimediat unta teidän perheessä?

Kiusaamista, loukkaavaa kohtelua ja häirintää. Huolestuttaako lapsen tai nuoren turvallinen netinkäyttö?

Nettikiusaaminen: Tiedätkö minkälainen ilmiö nettikiusaaminen on?

Mitä luulet, aiheuttaako sosiaalinen media lapsille ja nuorille paljon erilaisia sosiaalisia paineita?

Onko pelaaminen teillä lapsen tai nuoren oma kiva harrastus vai ennemminkin riitoja ja kahnauksia aiheuttava kiistakapula?

Oletko koskaan miettinyt miten algoritmit ohjaavat meidän mediankäyttöä?

Haluatko saada lisää tietoa MLL:n mediakasvatuksen ajankohtaisista aiheista ja teemoista?

Digihyvinvointi
Kohti digihyvinvointi taituruutta!
Tasapainoinen ja monipuolinen digiarki voi tarkoittaa eri asioita eri perheissä. Tärkeintä on pohtia miten mediat tulevat osaksi arkea juuri omassa perheessä ja minkälainen mediankäyttö edistää lapsen tai nuoren ja koko perheen hyvinvointia. Tasapainoisesta mediankäytöstä ja monipuolisesta arjesta on hyvä puhua ja keskustella lapsen tai nuoren kanssa. Joskus sujuvaan digiarkeen tarvitaan yhteisiä sopimuksia. Hyvinvointia edistävä mediakasvatus kiinnittää huomiota niihin hyvinvoinnin osa-alueisiin ja peruspilareihin, joihin lapsen ja nuoren mediankäyttö voi vaikuttaa, esimerkiksi uni tai kaverisuhteet. Mikäli lapsen mediankäyttö huolestuttaa, kannattaa omasta huolesta puhua lapsen tai nuoren kanssa ja kertoa miksi mediankäyttö huolestuttaa. Keskustelemalla lasta tai nuorta kiinnostavista mediasisällöistä, somesta tai peleistä voi myös hälventää omia pelkoja. Riittävän hyvillä media-, turva- sekä tunne- ja vuorovaikutustaidoilla voidaan ennaltaehkäistä mediankäytön haittoja ja häiriöitä. Tiesitkö, että MLL:n mediakasvatuksella on oma uutiskirje? Ruutujen lumo –uutiskirje ilmestyy kerran kuukaudessa sähköpostiisi ja kuulet ensimmäisenä uusimmista mediakasvatuksen sisällöistä, materiaaleista ja vinkeistä. Tilaa uutiskirje osoitteesta mll.fi/ruutujenlumo Samasta osoitteesta löydät myös jo ilmestyneet uutiskirjeet ja pääset lukemaan niiden sisältöjä. 

Share your Results:

Aiheeseen liittyvät

Lisää tietoa digihyvinvoinnista

Tilaa mediakasvatuksen uutiskirje

Takaisin ylös