Siirry sisältöön

Vanhempi, pidä huolta digihyvinvoinnistasi

Arki pienen vauvan tai taaperon kanssa voi olla joskus raskasta ja väsyttävää. Omasta jaksamisesta ja voimavaroista huolehtiminen on tärkeää koko perheen hyvinvoinnin kannalta. Median käytön suhteen tämä tarkoittaa sitä, että tietoisesti tunnistaa asioita, jotka tukevat arkea ja tuottavat hyvää oloa ja toisaalta tunnistaa niitä median käytön elementtejä, jotka voimavaroja vievät.

Pohdi ja listaa itsellesi:

  • Mitkä digitaalisen median mahdollistamat asiat tuottavat minulle hyvää mieltä tai voimavaroja?

Voimavaroja voivat tuoda esimerkiksi yhteydenpito ystäviin ja läheisiin, vertaistuen ja vinkkien saaminen vauva-arkeen, pääsy tiedon ja digitaalisten palvelujen äärelle, erilaisiin tai uusiin asioihin paneutuminen, rentoutuminen ja viihtyminen, ajan tasalla pysyminen, arjen ilojen ja huolien jakaminen.

  • Mitkä asiat kuormittavat tai vievät voimavaroja digitaalisen median äärellä?

Voimavaroja voivat viedä esimerkiksi kielteiset sisällöt, jatkuva viestitulva tai ilmoitukset, huolta tai ahdistusta tuovat uutiset, somekanavien herättämä vertailu muihin, tunne paitsi jäämisestä tai ulkopuolisuudesta. 

Seuraaviin osioihin on koottu vinkkejä älylaitteiden ja digimedian tasapainoiseen käyttöön ja hyvien someryhmien tunnistamiseen.

Tietoisilla valinnoilla kohti vanhemman digihyvinvointia

Vertaiset somessa

Alla näet joukon hyvinvointia tuovia asioita. Rahaa sanat vauvan tai vanhemman kohdalle, riippuen siitä kumman hyvinvointia arvelet sanan erityisesti edistävän.


Palaa Vauvana ja taaperona digiajassa -etusivulle

Aiheeseen liittyvät

Vauvana ja taaperona digiajassa -aineisto

Tilaa mediakasvatuksen uutiskirje

Takaisin ylös