Vanhempainnetti

Vanhemman pidettävä huolta itsestään

Kun vanhempi voi hyvin, lapsi voi hyvin

Omien tarpeiden sivuuttaminen on pienen lapsen vanhemmille luonnollista, mutta jaksaakseen arjessa omiakin tarpeita kannattaa kuunnella. Oma harrastus tai esimerkiksi kavereiden tapaaminen voi olla suuri voimavara arjessa.

Vanhempana ei pidä kokea huonoa omatuntoa kodin ulkopuolisesta ajasta. On suositeltavaa harrastaa omiakin juttuja arjen vastapainona. Tunti-pari kodin ulkopuolella silloin tällöin ei tee kenestäkään huonoa vanhempaa, päinvastoin se voi tehdä ihmeitä omalle jaksamiselle. Näillä sivuilla esitellään tarkemmin aikuisen hyvinvoinnin eri osa-alueita. Voit poimia esitellyistä ideoista ne, jotka sopivat juuri sinulle.


Älä epäröi pyytää apua

Älä epäröi pyytää lastenhoitoapua, jos tuntuu, että tarvitset hetken omaa aikaa tai haluat vaikka nukkua pari tuntia kunnolla. 

Vauva aistii häntä hoitavan vanhemman uupumuksen ja voi tuntea olonsa silloin turvattomaksi. Vauvan itku ja levottomuus voivat lisääntyä, säännölliseen rytmiin pääseminen vaikeutua ja vanhemmat uupua entisestään. Väsymyksenkin hetkellä pitää muistaa, että vauva ei itke tahallaan. Vauva odottaa vanhemmiltaan hoivaa ja hellyyttä. Vauvaa ei saa koskaan kohdella väkivaltaisesti.

Jos tunnet, että omat voimasi ovat hiipumassa, hae ajoissa apua. Avun hakeminen osoittaa, että välität lapsestasi ja itsestäsi.  Apua voit pyytää neuvolasta ja terveysasemaltasi. Voit myös soittaa MLL:n Vanhempainpuhelimeen numeroon 0800 92277  tai kirjoittaa Vanhempainnetin kirjepalveluun. Jos tarvitset tilapäistä lastenhoitoapua, voit olla yhteydessä lastenhoitovälitykseen.

 

Kirjoita Vanhempainnetin kirjepalveluun

Lastenhoitovälityksen nettisivut